A nyári forróságban általában hideg italra vágyunk, pedig a meleggel jobban járnánk.

Míg a logika azt diktálná, hogy a hideg hűt, a meleg fűt, a testünk ebben másképp működik. Egy pohár ital önmagában kevés, hogy az egész testünket lehűtse vagy felmelegítse (bár nyilvánvalóan hat rá), de ahhoz elég, hogy a hőérzékelő receptorainkat beindítsa. Egy pohár meleg tea üzen az agynak, hogy bekapcsolja a testünk saját hűtőmechanizmusát, így izzadni kezdünk, aminek a párolgása hőt von el a környezetünkből és a testünk hűlni kezd.

Ez valóban működik, de csak akkor, ha nem nagy a levegő páratartalma és ha nem izzadtunk már eleve. Az ital hőmérséklete sem mindegy, a 60 fokot megközelítőleg elérő tea az ideális. Viszonyításképpen vendéglátóhelyeken nagyjából 70-85 fokosan szolgálják fel a meleg italokat, szóval érdemes várni, amíg kicsit hűl.

Furcsa módon hasonló hatást érhetünk el a csípős ételekkel is, mert a kapszaicinre hasonlóképpen reagál a szervezetünk.

De miért nem segít a hideg sör vagy a fagyi?

A magasabb kalóriatartalmú italok, mint a cukros üdítők (vagy a jégkrém) megemésztéséhez hőt termel a szervezetünk, amitől melegünk lesz. Az alkoholtartalmú italok pedig megzavarják a hormonháztartásunkat, arra késztetve ezzel a vesét, hogy kiürítse a szervezetünkből a vizet (ezért van, hogy aki sört fogyaszt, az gyakrabban fog kimenni a mosdóba, mint az, aki ugyanannyi idő alatt fogyaszt el azonos mennyiségű vizet), amitől kevesebb lesz, amit kiizzadhatunk.

Forrás: NPR