Kell a hely.

Sokan vagyunk a Földön, lassan 8 milliárdan. Mivel előbb-utóbb mindnyájan meghalunk, ez azt jelenti, hogy az elhunytak száma is folyamatosan nő. A temetők túlzsúfoltak, újabb területeket szükséges nyitni.

Számos európai országban egy idő után újra eladják azokat a sírokat, amelyek lejárnak és új elhunyt kerül a földbe. A világhírű prágai zsidó temetőben is egymás fölé temetkeztek, mára már 12 rétegben nyugszanak a halottak a sírkertben.

Fotó: Michael Chu/Flickr

Norvégiában nem halmozzák egymásra az elhunytakat, 20 évente kihantolják és kiürítik a sírokat. Ennyi idő alatt lebomlik a test, helyenként ezt mészkőoldat injektálásával első is segítik.

Számos országban inkább az ég felé törnek, ha elfogytak a helyek. A függőleges temetők nem mondhatók meghittnek, csendesnek, inkább lélekölő toronyházakra emlékeztetnek. Egyes ázsiai országokban már többemeletes pagodákba temetkeznek, Hong Kongban pedig a lejtős domboldalakat igyekeznek kihasználni, zsúfolt beépítésekkel. Japánban már olyan hotel is létezik, ahol a család elhelyezheti az elhunytat addig, amíg a krematóriumban helyet kapnak.

A Pok Fu Lam temető, Hong Kong.

Fotó: Wendy/Flickr

A quiet place

DSC_7752_HDR

DSC_7641_HDR

DSC_7738_HDR

Manila, Fülöp-szigetek.

Forgotten Ashes

Brazíliában, Santos városban találjuk a Memorial Necrópole Ecumênica nevű temetőt. Itt 32 emeleten biztosított 25 ezer ember maradványának elhelyezése. Az 1983-ban épült temetőház jóval kisebbnek készült, de a növekvő igény miatt folyamatosan új szinteket kellett ráépíteni. Az átlagosan 3 év alatt lebomló test maradványait a család ezután hazaviheti vagy a sírkamrába helyeztetheti.

Memorial Necrópole Ecumênica, Santos, Brazília.

Fotó: www.memorialsantos.com.br

Memorial Necrópole Ecumênica, Santos, Brazília.

Fotó: j carlos de c. silva/Panoramio

Tel Avivban a Yarkon temető 250 ezer holttest elhelyezésére alkalmas.  A zsidó temetkezés szabályai miatt minden emeleten földdel töltött csövek vannak, így minden réteg összeköttetésben marad a talajjal.

Bombay-ben a Moksha torony tör a világ legmagasabb temetője címre. Itt hamvasztásra és hagyományos temetésre is lehetőség van.

Még a helykihasználó függőleges megoldások is csak 5-10 évre nyújtanak helyet a holttesteknek, a végleges megoldást tehát máshol kell keresni.