A nagyszülő-unoka kapcsolat jó esetben egy elég bensőséges viszony.

Valamennyi fél előnyére szolgál, ha sikerül szoros szövetséget kialakítani. Azonban, hogy ez így is maradjon, törekednünk kell arra, hogy az alábbi hibákat lehetőleg ne kövessük el:

A szülők nevelésének kritizálása

Ha nem is értünk egyet mindenben, nem szabad kritizálni a szülők nevelési szokásait a gyerek(ek) előtt. Alááshatja a szülő és gyermek közti kapcsolatot, megrendíti a bizalmat és összezavarhatja a kicsi(ke)t. Négyszemközt próbáljunk közös nevezőre jutni az érintettekkel, fontos, hogy egy csapatban játsszunk!

Fölösleges játékok vásárlása

Számos okból előfordulhat, hogy a szülők nem vesznek meg bizonyos játékokat. A gyakorlati, anyagi okokon kívül lehet, hogy épp nevelési célzattal teszik, vagy azért, mert a szülő – ismerve a gyereket – tudja, hogy az adott játéknak nem lenne értelme. Ezt felülírni megint csak tekintélyromboló.

A fényképek engedély nélküli közzététele

A közösségi média térhódításával egyre több lehetőség van másoknak is betekintést engedni a magánéletünkbe. Sose posztoljunk ki olyat, amit az utcára kiállva ne mernénk kikiabálni! Az unokák képeivel kapcsolatban pedig kérjük ki az ő engedélyüket a megosztás előtt. Ha nagyon pici, akkor a szülőkét. Később kellemetlenül érezheti magát a gyermek, ha a saját fotójával találkozik, az esetleges visszaélésekről nem is beszélve!

Jutalmazás mindenért

Persze lehet egy bizonyos szintig kényeztetni a gyerekeket, de nem vég nélkül! A korának megfelelően kell dicsérni, nem esve át a ló túloldalára.

Saját szabályok bevezetése

“Tudom, hogy anyukád nem engedi, de nálam szabad!” – ezt felejtsük el. Ha otthon nem szabad mondjuk egész nap tévézni vagy éjfélig fent lenni, akkor nagyszülőként is tartsuk magunkat ehhez. Ha hagyjuk, hogy nálunk bármit szabad, annak a gyerek, a szülők és a mi magunk is kárát fogjuk látni idővel!

Folyamatosan etetés

Csak a csecsemőknek kell 2-3 óránként enniük, a nagyobb gyerekeknek nem! Ne éljünk vissza azzal, hogy nem akarnak megbántani azzal, hogy nemet mondanak. Bár a sokszor keveset alapelve az evésnél is remekül beválik, ne akarjuk mindenáron felhizlalni az unokákat!

Borzalmas ruhák vásárlása

Bár nem kell mindig a divatlapokat bújni, ne hozzuk az unokákat kellemetlen helyzetbe nevetséges ruhákkal, legyen akárhány éves. Bármennyire is aranyos tüllszoknyában vagy susogós kertésznadrágban, ha ruhával lepjük meg, válasszunk olyat, ami kényelmes számára és tetszik is neki!

Ha ezeket betartjuk, jó eséllyel ápolhatunk remek kapcsolatot a szeretteinkkel hosszú távon.