Nem csupán képzelgés.

A hosszútávú covid egyik gyakori tünete az agyköd. Úgy tűnik, hogy a sokkoló memória- és koncentrációs problémákra tudományos magyarázatot is találtak.

Azon páciensek esetében, akiknél fellépett az agyköd, az MRI felvételeken károsodott, szivárgó vérereket lehetett gyakran megfigyelni, a Nature Neuroscience-ben megjelent friss tanulmány szerint. Ezeknél a betegeknél a véráramba fecskendezett festék kiszivárgott az agyba és olyan területeken gyűlt össze, amelyek a nyelv, a memória, a hangulat és a látás során jutnak szerephez.

A vér-agy gátat az ereket bélelő szorosan összefonódó sejtek alkotják. Ha a gát ledől, a vérárammal terjedő vírusok, sejtek bejutnak az agy szövetébe és ott pusztítást végezhetnek. Az eredmények ismeretében még túl korai lenne kijelenteni, hogy ez történik a hosszútávú covid esetében, de most egyértelművé vált, hogy az agyköd biológiai alapokon nyugszik.

Az agyköd némelyek számára a gondolkodás lassulását jelenti, a rövidtávú memóriában fellépő nehézségeket. Például valaki egyszerűen elfelejti, hogy hova indult. Triviálisan hangzik, de ijesztő lehet a beteg számára.

Egy kutatócsapat az ismétlődő fejsérüléseket tanulmányozta. A traumás sérülések felborítják a vér-agy gátat, az ilyen sérüléseket átéltek néha agyködről számolnak be, ez hasonló ahhoz, amit a hosszútávú covidban szenvedők tapasztalnak. Sejteken és állatokon végzett kísérletek alapján a kutatók azt tapasztalták, hogy a koronavírus képes a vér-agy gát összetevőit elpusztítani.

A csapat 32 korábbi beteg agyát vizsgálta: 10-en felgyógyultak, 22-en viszont hosszútávú coviddal élnek és ezek fele agyködről panaszkodik.

A beinjektált festék megvilágította a résztvevők agyi területeit az MR felvételeken. A covidból felépült betegeknél a festékanyag nem tudott probléma nélkül átjutni a vér agyi korlátján. Az agyköd nélküli hosszútávú covidban szenvedőknél a festék javarészt a vérereken belül maradt, azonban 11 agyköddel élőből 8 esetben kiszabadult onnan és a környező agyi területekre jutott. Az agyköd nem csupán a betegek képzeletében él, nagyon is valós dolog.