5000 darab.

Az oroszországi Nytva városában különleges látnivalót találunk: a Kanálmúzeumot. Az intézményben több, mint 5000 kanalat őriznek a világ 80 országából. Nem csak valóban használható darabok, de díszkanalak is szép számmal sorakoznak a vitrinekben.

A múzeum 2003-ban nyitotta meg kapuit, a bemutatott kanalak nagy része magánszemélyektől származik, adományként került a kiállításra. A gyűjteménynek jó alapot adott a helyi, 1938 óta működő kohászati üzem, ahol kanalakat is gyártanak.

A kiállítás ékkövei, az alumíniumkanalak a 18. század második felében jelentek meg, a rendkívül díszes kanalak úgy festettek, mint az ékszerek. A rokokós túldíszítettség nem véletlen, valójában az első ilyen étkészlet ékszerként készült III. Napóleon megrendelésére. Csak rendkívül ritka alkalmakon, vacsorákon vették elő a készletet, amikor az uralkodó családja az alumínium evőeszközzel evett, az arany és ezüst kanalakat, villákat használó vendégek irigykedve nézték a különleges darabokat. Ez nem is csoda, hiszen ezidőtájt az alumínium az aranynál is drágább volt.

A múzeumból a kanál történetét is megismerjük, azt, hogy miként nyerte el mai formáját. Az első kanalak még dióhéjak vagy kagylók voltak, amelyek alkalmasnak bizonyultak arra, hogy forró folyadékot lehessen velük fogyasztani. A múzeum legrégebbi kanalai az i.e. 7-9. századból származnak.

A kiemelt kép illusztráció.