Mikor leszünk középkorúak?

Vajon mást jelent középkorúnak lenni most, mint száz, vagy akár ezer évvel ezelőtt? Ideje újragondolni a fogalmat.

A Prevention Magazine 2023. szeptemberi számának szakértői írásai alapján, a Senior Magazin összeállítása.

2023-ban a „középkorúság” nem azt jelenti, amit eddig gondoltunk – ma már 40-50 éves kor között kezdődik ez a korszak, később, mint valaha. Az emberek hosszabb életet élnek, mindenki a saját útját járja, ezernyi életpálya közül választhatunk. Hol van már az a kor, amikor elrejtettük az ősz hajszálakat, vagy titkoltuk a fiatalító kezeléseket, amikor azt mondtuk, hogy a bikini csak a húszéveseknek való?

A középkorú emberek 2023-ban már általában felvállalják az életkorukat és azt is, amit azért tettek, hogy minél tovább egészségesek és fiatalosak maradjanak. Sokan büszkék az eredményeikre, de ez (sajnos) nem igaz mindenkire. Ezért kérdeztünk meg pszichológusokat, bőrgyógyászokat és sminkeseket, hogy segítsenek megfesteni a középkorúság valódi képét. Vajon hogyan látjuk a középkorúságot, mit szeretnénk még megtudni róla, és hogyan gondoskodjunk magunkról ebben az életszakaszban?

A körülöttünk élő emberek élő bizonyítékkén szolgálnak arra, hogy a korunk valóban csak egy szám. 90 évesek futnak maratont, 70 évesek lesznek királyok, azaz az élet minden korában tele van lehetőségekkel.

A középkorúság fogalmán gyakran elgondolkozunk a testünk fizikai változása kapcsán is. Szőrszálak nőnek ott, ahol eddig nem szoktak? Vagy végre maguktól eltűnnek, harminc év elteltével? Vagy a szokatlan döntéseink? Ki ne hallott volna olyan történeteket, amelyek sok hétköznapi családszállító autó után a tulipánpiros sportkocsi megvásárlásáról szólnak. Vajon ez a középkorúság? És a várható élettartam folyamatos változásával még mindig az, aminek gondoljuk? Szakértők segítenek nekünk jobban megérteni a középkorúság fogalmát.

A legtöbb ember a középkorúságot manapság 46 és 65 év közötti időszaknak tartja, míg az egészségügyi szakemberek számára a középkorúság a 40-60 év közötti időszakot öleli fel. Ha ezeket a számokat vesszük alapul, akkor azt hihetjük, hogy a középkorúság valójában 30-tól 70 éves korunkig tarthat, ami azért az ember életének a legjelentősebb része.

A pszichológusok sokszor úgy fogalmazzák meg a középkorúságot, hogy ebben az életkorában az emberek képesek, sőt hajlamosak arra, hogy a saját életüket kívülről szemléljék és madártávlatból tekintsenek életútjukra, döntéseikre.

A szociológia sokkal általánosabb megközelítéssel él: azt monda, hogy a középkorú ember korban a fiatal felnőtt és az idős ember között helyezkedik el. Köszönjük szépen ezt a kiváló magyarázatot! Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a középkorúságot a szociológia tudománya is köti egy bizonyos mentális állapothoz, amelyben az ember képes visszatekinteni az életére és még tervei is vannak a jövőre.

Azt is megfigyelték a tudósok, hogy a középkor kezdetét annál előbbre teszik az emberek, minél fiatalabbak. Egy iskolás korút megkérdezve valószínűleg már a 30 éves embertársait is középkorúnak tekinti, míg az idősebb emberek inkább hajlamosak az 50 éves kort megjelölni, mint a kozépkorúság kezdetét.

Van jelentősége, hogy valaki középkorú?

Ahogyan a szépség, úgy a középkorúság hatása is csak az egyénen múlik. Mindannyian másképp éljük meg, és ez az élmény jelentősen eltérhet egyénenként. Vannak, akik a középkorúságot azzal az időszakkal azonosítják, amikor az önbizalmuk növekszik, míg mások elkezdenek az elért eredményeiken, korábbi tapasztalataikon gondolkodni.

Az öregedés csodálatos és természetes része az emberi életciklusnak. Ahhoz, hogy jól öregedjünk, el kell fogadnunk a testi és lelki változásokat. Már több tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik pozitívan gondolkodnak az öregedésről, hosszabb ideig élnek.

Amit mások kívülről középkori válságnak (midlife crisis) látnak, az a középkorú embernél gyakran egyáltalán nem válság, csak az értékrendjének átértékelése. Ha az ember végre áttekinti korábbi életét és reflektál az addigi tapasztalataira, akkor az gyakran olyan súlyú “élmény”, amely más megvilágításba helyezi a jövőt. A középkorú ember ilyenkor elkezd másképp viselkedni, a környezete pedig azt mondja róla, hogy válságba került.

Mit jelent ma a középkorúság?

A középkorúság tehát a modern társadalomban sokkal több, mint egy számokkal körülvett életkor. Legtöbbször olyan életfázist jelöl, amikor az érintettek elgondolkoznak a múltjukon, a jelenükön és a jövőjükön. Az egyik leggyakoribb téma a gyerekek felnőtté válása, a pályaváltás vagy a nyugdíjra való felkészülés. Ezen kívül az egészségmegőrzés és az életmódváltás is előtérbe kerül, mivel az emberek megpróbálják a legjobban kihasználni ezt az időszakot és a jövőbeli éveket.

Milyen fizikai tünetekkel jár a középkorúság?

A jó hír, hogy valószínűleg semmilyen fizikai hatást nem tulajdoníthatunk a középkorba lépett embereknek. Nincsenek kifejezetten olyan biomarkerek, amelyek a középkorba lépést jelzik. Nem következtethetünk a vércukor vagy a koleszterin szintjéből arra, hogy átléptünk egy korhatárt. Gyakran panaszkodnak az emberek ebben a korban arra, hogy itt fáj, ott fáj. Ez azonban csak azt bizonyítja, hogy ilyenkor jobban odafigyelünk magunkra, élesebben érzékeljük a velünk történteket.

Ez a fogalom tehát csak a fejünkben létezik. Persze a gondolatok kihatnak az egészségre is, hiszen a csökkenő fizikai aktivitás azért következik be, mert esetleg kisebb jelentőséget tulajdonítunk a sportosságnak. Az egészségtelen étrend pedig azért, mert fontosabbnak tartjuk a kényelmet. A sportosság és egészséges ételek hiánya pedig rombolja az egészséget – így máris hat az agyunk a testünk többi részére.

De mindezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a középkorú ember kevesebbet sportol és rosszabbul táplálkozik, hiszen ezek a folyamatok épp a fordított irányba is alakulhatnak. A lényeg, hogy ebben a korában az ember fejében történik a változás (ha történik) és ez hat a testre.

Az öregedés és az életút változásai

Ahogyan a középkorúság fogalma változik, úgy a középkorba lépő emberek is egyre több életstílust, életutat választhatnak maguknak.  A 40-es és 50-es évek korábban azt jelentették, hogy az emberek lassítanak, megnyugszanak. Ezzel szemben manapság sokan új hobbikat próbálnak ki, sportolnak és új kihívások elé néznek. A fitneszklubok, jógastúdiók és túrázó klubok egyre növekvő számú középkorú tagot regisztrálnak, akik keresik az új kalandokat és a testi-lelki egyensúlyukat.

Az újrakezdés ereje

A középkorúság sokak számára nem csak egy fizikai, hanem egy mentális átalakulást is jelent. Az emberek újraértékelik, kik is valójában, és milyen életet szeretnének élni. Sokan váltanak karriert, kezdenek el új nyelvet tanulni, új képességet elsajátítani. A középkorúság lehetőséget ad az embereknek, hogy újra felfedezzék magukat és az életüket.

Minden korral jönnek a kihívások, de a középkorúság egy új kezdetet is hozhat. Korábbi párok elválhatnak, újak születhetnek, a gyerekek elhagyják az otthont, vagy egy karrier új irányba válthat – ezek a változások lehetőséget adnak az embereknek arra, hogy újraértékeljék az életüket és új irányt vegyenek. Sok középkorú ember úgy érzi, hogy ilyenkor második esélyt kap az élettől.

A középkorúság ma sokkal több, mint egy demográfiai korcsoport neve. Egy időszak, amikor az embereknek lehetőségük nyílik átgondolni, hol is állnak az életben, és milyen irányt szeretnének venni a jövőben. Ahogyan a társadalom és a kultúra változik, úgy a középkorúság fogalma is tovább fejlődik és gazdagodik. Az a lényeg, hogy az emberek megragadják ezt az időszakot, és a legtöbbet hozzák ki belőle, függetlenül a koruktól.