Ütött az órájuk?

Roman 71 éves, Maz Piekarski pedig 69. A fivérek nőtlenek és senkijük sincs, akire páratlan gyűjteményüket hagyhatnák. Nagyon örülnének, ha találnának valakit, aki óvná, vigyázná és folytatná azt a munkát, amit ők elkezdtek.

A fivérekrek rendelkeznek ugyanis a világ legnagyobb kakukkosóra gyűjteményével. Még tinédzserként kezdtek rajongani a vekkerek iránt, és az iskolát otthagyva már 15 évesen tanoncként ezzel kezdtek foglalkozni. Az egész világot bejárták, különleges darabok után kutatva, miközben megpróbálták az amerikai és német riválisaikat túlszárnyalni. Öt évtizeden keresztül bővítették a világ legnagyobb kakukkosóra gyűjteményét, amely ma 750 bonyolult, ingahajtású órával büszkélkedhet.

Akkor kezdtek az európai kakukkosórákért szenvedélyesen rajongani, amikor megtudták, hogy azok a németországi Fekete-erdőből származnak.

A legritkább órákat akár évekbe telik megszerezni és valahányszor hallanak egy különleges kincsről, azonnal odautaznak és akcióba lépnek. Ha egy rendkívüli értékkel bíró óra kerül eladásra, nyomban repülőre szállnak. Például egy fekete erdei vásáron sikerült egy olyan, az 1860-as években kézzel készített órára lecsapniuk, amit két évig kergettek.

Az elmúlt 4 évben Roman már érdeklődött, hogy találjon valakit, aki átvenné és igazgatná a kollekciót, de eddig nem járt sikerrel. Kapcsolatban vannak a British Museum-mal is, hogy megoldást találjanak.

Tehát keresnek valakit, aki átveszi ’Cuckooland’-et (Kakukkországot) és remélhetőleg örökre egyben tartja. Még mindig van idejük tanítani a jelentkezőket és állnak elébe annak, hogy megmutatnak mindent a megfelelő személynek.

Az ideális jelöltnek azt is megmutatnák, hogy miként tarthat vezetést az órákról a látogatóknak, elmesélnék a ketyegőkhöz fűződő történeteket, megosztanák a tudnivalókat. Ha valakit érdekel a nem mindennapi lehetőség, telefonon hívhatja a fivéreket (+44 1565 633039) vagy felkeresheti őket Tabley-ben, a Chester Roadon.