Fizikai és mentális wellness.

A kert valódi kincs, az utóbbi időszakban pedig különösen felértékelődött a mindennapokban. A kertészkedést sosem késő elkezdeni, akár már egy teraszon, balkon is érdemes nekiállni a növényekkel való foglalatosságnak.

A kertészkedésnek rengeteg előnye van, néhányat csokorba gyűjtöttünk:

 1. A saját termény előállítása nem csak egészségesebb, de csökkenti a bizonytalanságot is, amit az akadozó ellátás, élelmiszerhiány miatt érezhetünk. Mindez felértékelődik a pandémiás időszakban.
 2. A kertben úgy érezzük, hogy visszavesszük az irányítást azzal, hogy mi választjuk ki, mit ültetünk és hova.
 3. A kertet magunk tervezhetjük magunknak: olyan sarkokat, zugokat alakítunk ki benne, amilyenekre vágyunk.
 4. A kert olyan, mint egy zöld fitneszterem. A sok kerti munka minden izmunkat megmozgatja, formában tart és eközben bővel gyűjthetünk D-vitaminból is.
 5. Nemcsak fizikai, de a mentális egészségünknek is jót tesz a kertészkedés. Feltölt, kikapcsol, fokozza a boldogságunkat, pozitívvá tesz a tanulmányok szerint már 20 percnyi zöldben töltött idő is.
 6. A jól végzett munka után elégedettséget érzünk. A kert minden nap meghálálja a törődést. A virágok szirmot bontanak, a növények fejlődnek, zöldellenek, a gyümölcsök-zöldségek érnek.
 7. Segít megerősíteni a küzdőképességünket. A kertben nem mindig megy minden a tervek szerint, az apró kudarcok, csalódások rugalmassá tesznek, hiszen újra és újra túljutunk rajtuk, így egyre találékonyabbá, elfogadóbbá, de kitartóbbá is válunk.
 8. Türelmet tanulhatunk, hiszen nem tudjuk sürgetni az évszakokat, a csírázást, vagy a gyümölcsérést.
 9. Minden kis siker növeli az önbizalmunkat, megerősít bennünket a képességeinkben, készségeinkben, tudásunkban
 10. Magunkat valami részének érezzük, erősödik bennünk a fontosság érzete. Kapcsolatokat alakíthatunk ki más kertészekkel: magot cserélünk, tanácsot kérünk, büszkélkedünk a virágainkkal. Úgy érezzük, hogy egy közösséghez tartozunk.
 11. A növények közelségének egészségmegőrző, gyógyító ereje van. Nem véletlenül használják terápiás célra a kerteket a világ számos kórházában.
 12. A földdel való munka során jótékony baktériumok ezreivel érintkezünk, amelyek pozitív hatással lehetnek az immunrendszerünkre és a hangulatunkra is.
 13. A kert remek hely a természetben fürdőzésre: itt közel érezhetjük magunkat hozzá, kapcsolatba kerülhetünk vele. Elveszve a látványban, az hangokban, illatokban, fejleszthetjük a tudatos jelenlétet, nyugodtabbá, boldogabbá válhatunk.