Gyerünk a növények közé!

Egy új tanulmány szerint a kertészkedés olyan mély elégedettséggel tölt el, hogy még azok is jobban érzik magukat tőle, akik nem gondolják, hogy szükségük van erre, sőt a kezdő kertészek is feltöltődnek a tevékenység által.

A tanulmány olyan nőket vizsgált, akik nem szenvedtek szorongás, depresszió, hangulatingadozás tüneteitől. Korábban több vizsgálat megerősítette, hogy a kertészkedés segíthet a mentális egészség javításában azoknál az embereknél, akiknél fennáll az orvosilag igazolt mentális probléma. Most viszont azt is kimutatták, hogy az ilyen jellegű gondokkal vagy kihívásokkal nem küzdők szellemi jólétéhez is hozzájárulhat a kerti munka.

A Floridai Egyetem kutatói 32 olyan nőt vizsgáltak, akik 26-49 év között voltak.  A résztvevők két csapatba, egy művészeti foglalkozásokat nyújtó vagy egy kertészkedős csoportba kerültek. Előbbiek rajzolhattak, nyomdázhattak, utóbbiak magvetéssel, palántázással, az ehető növények kóstolásával foglalkozhattak.

Mindkét tevékenység magában foglalt tanulást, tervezést, kreativitást és fizikai mozgást, és mindkettőt használják terápiás célokra is. Ez pedig tudományosan jobban összehasonlíthatóvá teszi őket, mint például a kertészkedést és az olvasást.

Mindkét csoport a hangulat kismértékű javulásáról számolt be, de a kertészkedők sokkal erőteljesebb szorongás csökkenést jeleztek, mint a művészek. A dózis fontosságát egyformán érzékelték, vagyis minél több időt töltöttek a tevékenységgel, annál jobban érezték a terápiás hatását.

Valójában nem tudjuk, hogy mitől van a kertészkedésnek ilyen hatása. Az ember évmilliók óta szoros kapcsolatban van a növényekkel, a mezőgazdaság és a kertészet fejlődése hozzájárult ahhoz, hogy a ma ismert társadalom létrejöjjön. A levél zöld színe az egyik legmegnyugtatóbb szín az agyunk számára.

A hatás pedig igazán hosszútávú, hiszen a résztvevők arról számoltak be, hogy már azt tervezik, miként folytathatják a kertészkedést az otthonukban.