Csaknem harmadával csökkenti egy szívroham esélyét, ha van egy (vagy több) cicánk.

Az Amerikai Stroke Szövetség New Yorkban megrendezett nemzetközi konferenciáján jelentették be kutatók a több mint 10 éves kutatás eredményét. Több mint 4 ezer ember bevonásával végezték a kísérletet a Minnesota Egyetem Stroke Intézetében.

Dr. Adnan Qureshi, a tanulmány vezetője szerint régóta tudjuk, hogy a kisállattartás segít a stressz enyhítésében, így a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának megakadályozásában is szerepe van. A 10 éves nyomon követéses vizsgálat során bizonyítást is nyert, hogy a macskatartóknál 30 százalékkal alacsonyabb volt a szívroham miatti halálozás kockázata, mint azoknál, akinek nincs háziállatuk.

Persze nem a macskák az egyetlenek, akik segíthetnek szívünk egészségének megőrzésében. Az Amerikai Szív Társaság már évekkel korábban publikált kutatást arról, hogy a szívelégtelenséggel élők szív- és tüdőfunkcióját mennyire javítja a kutyák közelsége.

Általánosságban elmondható, hogy bármelyik állat, amelyik pozitívan áll az emberhez (mondjuk nem akar megenni) és kedveljük, az jobbá teszi a közérzetünket, és azzal, hogy mosolyt csal az arcunkra,  segít megőrizni testi és lelki épségünket.

Nem minden orvos ért abban egyet, hogy ez az állatoknak lenne köszönhető, vannak, akik szerint a stressztűrés pusztán személyiség kérdése, mindenesetre mi hiszünk abban, hogy valóban  jót tesz a közelségük.

Forrás: U.S.News & World Report