Napi fekete.

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, nem véletlenül vizsgálták már sokan, több szemszögből a szervezetünkre gyakorolt hatását. Most a budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös kutatócsoportja új megvilágításba helyezte a kávé szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatását.

A felmérésben a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva összesen 468 629 olyan felnőtt adatait elemezték, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdőív segítségével térképezték fel. Adatokat gyűjtöttek az esetleg társuló kardiovaszkuláris kockázati tényezőkről (magasvérnyomás-betegség, diabétesz, koleszterinszint) is. A 11 évig tartó vizsgálat során a résztvevőket 3 csoportba sorolták: kávét nem fogyasztók (0 csésze/nap; 22,1%), kávét mérsékelten (0,5-3,0 csésze/nap; 58,4%) és kávét jelentős mennyiségben (>3,0 csésze/nap; 19,5%) fogyasztók. Egy résztanulmányban (30 650 egyén) értékelték a rendelkezésre álló MRI (mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat) képanyagát is.

Az elemzések alapján azt találták, hogy a napi 0,5-3,0 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is. Az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat. A mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet. Ugyanakkor nem találtak negatív kardiovaszkuláris következményeket azoknál sem (viszont olyan nagy előnyt sem tudtak megfigyelni), akik jelentősebb mennyiségben (>3,0 csésze/nap) isznak kávét.

Az eredmények szerint nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk. Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak összefüggést, ugyanezt már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük.

Az eredményeket a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban publikálták.

Forrás: semmelweis.hu