Egyszerű lépés az egészségért.

Az érelmeszesedés a stroke és az infarktus elsődleges oka. A kialakulásában és előrehaladásában kritikus tényező a krónikus gyulladás és a súlyosság is a gyulladások gyakoriságától függ. A megelőzésben ezért kiemelt szerepet kap az életmód és a táplálkozás, ezek megváltoztatása kulcsfontosságú lehet.

Az egyik sok előnnyel kecsegtető változtatás az lehet, ha egyszerűen beépítjük a diót az étrendünkbe.

Egy új tanulmány szerint ugyanis azok a felnőttek, akik rendszeresen fogyasztanak diót, alacsonyabb kockázatnak vannak kitéve a szív és érrendszeri betegségeket illetően, mint azok, akik nem. A dió csökkenti bizonyos gyulladást okozó biomarkerek koncentrációját.

Az akut gyulladás egy fiziológiai folyamat, az immunrendszer aktiválása traumák, fertőzések esetén, a szervezet fontos védekezőmechanizmusa. A krónikussá vált gyulladás azonban – amit a nem megfelelő táplálkozás, az elhízás, a stressz vagy a magas vérnyomás okoz – már károsítja a szív- és érrendszert.

Dr. Emilio Ros a Barcelonai Egyetem kutatója munkatársaival 708 egészséges felnőttet (63 és 79 év között) vont be egy kontrollált kísérletbe annak érdekében, hogy a dió hatását vizsgálják a korfüggő egészségügyi   eredményekre. Egyes résztvevők 30-60 g diót ettek naponta 2 éven keresztül, mások viszont a szokásos étkezésüket folytatták, dió nélkül.

Azoknak a vérében, akik ettek diót, akár 11,5%-kal kevesebb gyulladást jelző molekula termelődött. A 10 jól ismert gyulladásmarkerből 6 jelentősen csökkent a dióevés következtében, többek között az interleukin-1β citokiné.

A kutatók szerint a dió lehet az egyik olyan étel, amely csökkenti a krónikus gyulladást és így a szívroham rizikóját. Minél idősebb valaki, annál kitettebb ezeknek a folyamatoknak. A dió optimális keverékét tartalmazza az esszenciális tápanyagoknak, így például az omega-3 alfa-linolénsavat és más magasan bioaktív komponenseket tartalmaz, többek közt gyulladáscsökkentő polifenolokat is.