3 év az előny.

Remek hír, kedves hölgyek: a ti agyatok a fiatalabb! A Washingtoni Egyetem kutatói az agy metabolizmusát tanulmányozták, és úgy találták, hogy a nők agya kb. 3 évvel fiatalabb, mint a velük egykorú férfiaké.

A nemhez kötött tényezők agyi öregedésre, az agy sérüléseire, diszfunkcióira gyakorolt hatását még csak mostanában kezdik megérteni, feltárni.

Manu Goyal, neurológus, a radiológia professzora hangsúlyozta, hogy az agy anyagcseréjének tanulmányozása segíthet megérteni néhány különbséget a nők és férfiak között, amelyet a kor előrehaladtával figyelhetünk meg.

A tudósok 84 férfit és 121 nőt vizsgáltak, 20 és 82 év között Azt figyelték, hogy mennyi cukrot igényel az agyuk az aerob glikolízishez, ez a folyamat sokkal gyakoribb a fiatalabbaknál. Az eredmények szerint a női agy kb. 3,8 évvel fiatalabbnak bizonyult átlagosan, mint a férfiaké.

Szignifikáns és reprodukálható az átlagos különbség a kalkulált agyi korban a férfiak és nők között, de ez csak egy része a különbségeknek, amelyek bármely két egyén között meglehetnek. Jelentősebb, mint más, nemek közti különbségek, de azért közel sem olyan nagy, mint pl. a magasságbeli differencia.

Nem arról van szó, hogy a férfiak agya hamarabb öregszik – az ő érettségük ugyanis épp, hogy 3 évvel később következik be, mint a nőké és ez a különbség marad fenn a hátralévő évekre is. A kutatók azonban még nem tudják pontosan, hogy ez a differencia mit is jelent. Az viszont valószínű, hogy ez lehet az oka annak, hogy a hölgyek esetében nem figyelhető meg annyira jelentős szellemi hanyatlás az idős években, mivel az agyuk fiatalabb. A szenior hölgyek memóriája is jobb, és a szellemi kihívásokban is övék a dicsőség.

Forrás: medicine.wustl.edu