Bár a hivatalos kommunikáció kedvezőbb képet próbál festeni a valóságosnál, a számok mást mutatnak.

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb kiadványa szerint tovább növekedett a nyugdíjasok között a relatív jövedelmi szegények aránya. 2010-ben ez az arány 4,6 % volt, ami 2018-ra már több, mint a duplájára, 11%-ra nőtt.

Relatív jövedelmi szegényeknek azok számítanak, akik jövedelme nem éri a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a szegénységi küszöböt. Ez számokban azt jelenti, hogy tavaly a jövedelmük nem érte el a havi 93 312 forintot.

Szóval hivatalosan 238 ezer nyugdíjas élt tavaly havi 93 312 forintnál kevesebb pénzből, de a ténylegesen érintettek aránya ennél jóval magasabb is lehet, hiszen a Magyar Államkincstár adatai szerint közel 532 ezren kapnak 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjat, közel 18 ezer esetben pedig 28 500 forintnál is kevesebb az ellátás mértéke.

Hiába a pár ezer forintos ajándékutalvány, és az illúzió, hogy mindenkinek milliói lapulnak a bankban, miközben emberek fagynak meg az otthonaikban, mert rendes fűtésre sem telik. A statisztikát könnyen fel lehet javítani, hiszen ha X 1 forintot kap és Y 999.999 forintot, akkor átlagosan fél milliójuk van, de ha körülnézünk magunk körül, valóban egyre többen élnek nem csak szerényen, hanem egyenesen a létminimum alatt.

Forrás: Menedzsment Fórum