Édes település.
Idén már tizenhatodik alkalommal sütötték meg a Baranya megyei faluban, Geresdlakon a híressé vált mézeskalácsfalut, amely egyben az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja. A Pécsváradtól nem messze található település lakói ismét fantasztikusat alkottak, az épületek nagy gonddal készültek, a legapróbb részletek is kidolgozásra kerültek.
A mézeskalácssütésnek nem csak finom illata van, de igazi közösségformáló szerepe is. Nem csoda, hogy a lányok, asszonyok minden évben izgatottan várják a készülődést. Kezdetben a templomba készültek a mézeskalácsházak, mára azonban messzeföldön híres látványosság, egészéves kiállítás kerekedett az édes épületekből.
A készítők mindig hangulatos életképeket csempésznek az asztalra.
A kevesebb mint 800 lelkes falu focipályája, temploma, iskolája és óvodája is látható az édes maketten, amelyhez 45 kiló lisztet, 20 kiló cukrot, 7 kiló mézet, 100 tojást, fahéjat, margarint és szódabikarbónát használtak fel.
Az idei édes kiállítás megépítésében egy Ukrajnából menekült, háromgyermekes család is részt vett.
Ők az elhagyott házuk mását és a geresdlaki, új otthonukat is megmintázták – egy aprócska házat, két zászlóval a tetején. Az Ukrajnából menekült család tagjai márciusban hagyták el otthonukat, júniusban viszont már Geresdlakon kezdhettek új életet.
A mézeskalácsok sütését Kettné Schmidt Tímea találta ki. Kezdetben csak a saját házát formázta volna meg, a falu asszonyai viszont csatlakoztak hozzá és így lett egyre nagyobb a mézeskalácsfalu is. A 25 nm2-es terepasztalon a település szűk utcácskái, a templom és a bolt is úgy helyezkedik el, mint az életben is, a valóságban 88 hektáros területet elfoglalva.
A mézeskalács receptje egyáltalán nem titkos, szívesen megosztják az érdeklődőkkel:
Eszerint 4 evőkanál mézet kell felmelegíteni, ehhez 5 dkg Rama margarint kell adni. Miután felolvadt a vaj, össze kell gyúrni a többi hozzávalóval: 76 dkg liszttel, 34 dkg porcukorral, 4 egész tojással, 1 csipet sóval, 2 púpos teáskanálnyi szódabikarbónával és 1 púpos teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverékkel. A tésztát egy éjszakára a hűtőben kell pihentetni, majd 160 fokon megsütni légkeveréses sütőben.
És hogy mi a titka a tökéletes díszítésnek? A porcukrot 10-12-szer át kell szitálni, abból 15 dekát kimérve egy közepes méretű tojásfehérjével 20 percig kell verni, először 5 percig magas, majd 15 percig lassú fokozaton.
Forrás: pecsaktual.hu, kiemelt kép: Neoline-Kalandozás Utazási Iroda