Lassú, kímélő mozdulatok, időseknek is.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az ősi kínai harcművészet, a tai chi sokkal hatékonyabb a magas vérnyomás csökkentésében, mint más gyakorlatok, például a tempós gyaloglás vagy a lépcsőzés.

A Kínai Orvostudományok Akadémiájának kutatói 342 résztvevőt vizsgáltak, akiknek a vérnyomásuk valamivel magasabb volt, mint a normál érték. A betegeket 2 csoportba osztották és összehasonlítást végeztek egy éven keresztül úgy, hogy a résztvevők fele tai chizett, másik fele viszont aerob mozgásformákat végzett.

A résztvevők 50%-a (átlagéletkor 49 év) tai chizett, a kínai harcművészeti mozgásforma az önvédelem mellett az egészséget is óvja. A páciensek heti 4 vezetett órán vettek részt egy éven át. A tradicionális testre és szellemre ható gyakorlat nagyon lassú és ’folyékony’ mozdulatokon keresztül az egyén egyensúlyára, légzésére és szívműködésére is hat.

A résztvevők másik fele aerob gyakorlatokat végzett, amelyben például a lépcsőmászás, a kocogás, a tempós gyaloglás és a biciklizés is szerepet kapott hetente négyszer, ugyanabban az időkeretben.

A kutatók megmérték a páciensek szisztolés vérnyomását 6 hónap múlva és a felmérés végén. Mindkét időpontban szignifikáns különbséget találtak a két csapat értékei között.

Minden résztvevőnek 120 és 139 között volt a vérnyomása a tanulmány kezdetén. 12 hónappal később a tai chi csoport átlagos vérnyomása 7.1 pontot esett, az aerob csapaté csupán 4.61-et. Hasonló eredményeket mértek 6 hónap után is, a napközben és az alvás alatt mért értékek is jelentős különbséget mutattak.

12 hónap alatt a tai chi sokkal hatásosabbnak bizonyult a vérnyomás csökkentésében, mint a jóval mozgalmasabb gyakorlatok.

Úgy tűnik, hogy a tai chi egy biztonságos, mérsékelt intenzitású, a testre és a lélekre egyaránt ható mozgásforma, amelyet könnyű gyakorolni a közösségi környezetben. Bármilyen korú és fizikai állapotú ember végezheti, az idősek számára pedig különösen ajánlott, mivel növeli a test rugalmasságát és az egyensúlyt javítja, így csökkenti az elesés kockázatát.