Javuló eredmények.

Az már régóta ismert, hogy a mediterrán étrend hozzájárul a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. A jótékony hatást a magasabb polifenol-, egészséges zsír- és rostbevitelnek, valamint alacsonyabb állati eredetű fehérje fogyasztásának tulajdonítják.

Izraeli, német és amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy ennek az étrendnek a ’zöldebb’ változata – amely még több zöld növényi forrás mellett kevesebb vörös húst tartalmaz – még jobb hatással bír-e az egészségünkre.

A vizsgálatok során 294 mozgásszegény életmódot folytató, mérsékelten elhízott résztvevőt osztottak 3 csoportba.

  • Az első csoport egészséges étrendhez és a fizikai aktivitás növeléséhez kapott útmutatót.
  • A második csoport ugyanazt az útmutatót kapta a fizikai aktivitáshoz, de nekik egy kalóriában megszabott, hagyományos mediterrán étrendet kellett követniük.
  • A harmadik csoport pedig a zöld mediterrán étrendről kapott információkat, ami kevés egyszerű szénhidrátot, sok zöldséget, soványt húst, halat és napi 28 g diót tartalmazott. Naponta 3-4 csésze zöld teát és 100 g növényi jégkockát is kaptak (a Wolffia globosa nevű, magas fehérjetartalmú vízinövényből) amit zöld, növényi turmixként fogyasztottak.

6 hónap elteltével mindhárom étrendnek a súlyra és a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere kockázati tényezőkre történő hatását vizsgálták.

Mindkét mediterrán étrendet követők több súlyt vesztettek: a zöld csoport 6,2 kg-ot, míg a tradicionális csoport 5,4 kg-ot. Az egészséges étrenden élők mindössze 1,5 kg-os fogyásról számoltak be.

A derék körmérete – ami a hasi elhízás indikátora – a zöld csoportban átlagosan 8,6 cm-rel csökkent, a mediterrán csapatnál 6,8 cm-rel, az egészségesen étkezőknél pedig 4,3 cm-rel.

Hasonlóképpen, más szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere kockázati tényezők javultak azok között, akik a zöld változatot követték, így például a vérnyomásuk mellett egyes gyulladási faktorok is csökkentek. Ugyanakkor nőtt a jó koleszterin aránya a rossz koleszterinéhez viszonyítva.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálatok csupán kevés fős mintán történtek. Az viszont kijelenthető, hogy a még több növényi termék fogyasztása a már jól ismert mediterrán étrend keretei mellett, fizikai aktivitással párosítva segíthet tovább csökkenteni az anyagcsere-, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések számát.