Közéjük tartozol?

Egyike vagy azon embereknek, akik érzik a levegőben, hogy eső érkezik? Állítólag tényleg vannak, akik kiszagolják az esőt, míg mások képtelenek erre. Már tudományos bizonyítékok is alátámasztják azt, hogy mindez nem csupán városi legenda.

A jó orral rendelkezők gyakran éreznek egy olyan illatot, amely ‘édes, csípős aromával’ rendelkezik, amit egy klóros fertőtlenítőszer szagához hasonlítanak. Ez az ózonnak köszönhető, amit a természetes anyagok mellett a műtrágyák vagy festékek is kibocsájtanak. Az ózont a közelgő vihar által termelt elektromos töltés hozhatja létre. A zivatarból származó, nagy magasságban keletkező ózont a szél a talajszintre és az orrunkba juttatja. Az emberek eltérően érzik az ózont, akadnak, akik már egészen kis mennyiséget is képesek észlelni.

Az esőszaghoz kapcsolódó másik kifejezés a pertichor, ez a szó az eső után érkező illatélményre utal. A lehulló csapadék sok molekulát felcsap, melyek illatokat termelnek. A pertichor akkor fordul elő, amikor a bomló állatokból, növényekből származó, levegőben repkedő molekulák leülepednek a kőzetek felszínére és a megérkező eső a felszínt verdesve ezeket a molekulákat felrobbantja és az illatokat a levegőbe bocsátja.

Sok embernek ismerős a föld illata, amit a nagy zuhik után érezhetünk. A jellegzetes illat egy kémiai összetevőnek, a geosminnek köszönhető. Noha földes illata van, a geosmin mégsem a sár vagy a talaj alkotója, hanem bizonyos baktériumok, Streptomyces fajok tevékenységének következménye.

A tanulmányok kimutatták, hogy ezek a baktériumok spórái geosmint tartalmaznak annak érdekében, hogy vonzzák a rovarokat és más állatokat, így a spórák még jobban el tudnak terjedni a talajban. Egy vizsgálat megállapította, hogy a talajra hulló vízcseppek fogva tartanak a belsejükben némi csapdába esett levegőt. Amikor a csepp felrobban a levegő hatására, aeroszolokat hoz létre, amelyek minden illatot kipermeteznek a talajból. Ezek az aeroszolok elég messzire képesek eljutni, így a csapadék mennyiségétől függően igen intenzív geosmin illatot lehet érezni.

Ha legközelebb azt mondja neked valaki, hogy érzi az eső közeledtét, valószínűleg érdemes esőkabátot magaddal vinni!