„A tenisz az életem.”

2020. október 18. óta is Leonid Sztanyiszlavszkij a világ legidősebb férfi teniszezője. Az 1924. március 22-én született ukrán sportoló 96 éves és 210 napos volt, amikor a rekordot hivatalosan beállította.

Miután jó pár éve már nagyon nehezen talált magának ellenfelet a korosztályában, felmerült benne, hogy ő lehet a világ legidősebb aktív teniszezője. Számára a rekord elismerése azt jelzi, hogy egyetlen napot sem fecsérelt el az életéből, kiélvezte azt. Ő maga továbbra is azon dolgozik, hogy a tenisz az egész világon még nagyobb népszerűségre tegyen szert.

Sajnos azóta a világ is nagyot fordult és épp Leonid hazájában, Ukrajnában tört ki a háború. A legutóbbi, áprilisi hírek szerint azonban a szenior elhagyta az országát a nehéz helyzetben.

Az ukrán sportoló közel 70 évvel ezelőtt, 30 éves korában kezdett játszani és hosszú pályafutása alatt még Nadal ellen is volt alkalma ütőt ragadni. Reményei szerint legalább 100 éves koráig teniszezhet majd. Városa, Harkov az orosz invázióban kiemelten veszélyes területnek számít, de Leonid először visszautasította azokat az ajánlatokat, amelyek biztonságosabb országba menekítették volna.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Agnieszka Radwanska (@aradwanska) által megosztott bejegyzés

Nem ment az utcára, otthonában próbált túlélni. Lánya, Tanya egyébként Lengyelországban tartózkodik és természetesen az apját is megpróbálta magához menekíteni. Mint Leonid mondta, a rossz hallásának „hála” egészen jól alszik, mivel éjjel sem hall túl sokat a háborús zajokból. Végül a helhelyzet tarthatatlanná vált, Leonid pedig Lengyelországba ment, ahol már az egykori világranglista 2. helyezettjével, Agnieszka Radwanskával is volt alkalma ütögetni.

„A tenisz az életem, a végzetem, komolyan játszottam 90 éves korom óta, játszottam külföldön, világbajnokságokon is.” – összegezte életfilozófiáját.

Leonid nem fél senkitől, de bízik benne, hogy mielőbb véget ér a háború. Még Nadal is üzenetet küldött neki, hasonlóban reménykedik és egyben várja, hogy újra együtt játszhassanak a pályán. Így legyen!