Gyönyörű festmények.

A japán nagyváros, Kyoto egyik csendesebb negyedének utcájában egy aprócska, egyetlen szobából álló múzeumot találunk. A múzeumban az ukijo-e, egy japán művészeti stílus néhány darabja tekinthető meg. Mesterei fametszeteket és festményeket készítettek különböző témákban, megörökítve eleinte a mindennapi életet, később a női szépséget; a kabuki színészeket és szumó birkózókat; történelmi eseményeket, illetve regéket; tájképeket, különböző helyszíneket; az állat- és növényvilágot; erotikus témákat.

A picinyke, egy család által működtetett kiállítóhely a világ legkisebb ukijo-e bemutatóhelye. A Kis Ukiyoe Múzeum tulajdonosa és üzemeltetője egy személyben Ichimura Mamoru, aki egyike az utolsó, Japánban maradt ukijo-e művészeknek (számuk nagyjából ötvenre rúg).

Fotó: thornet_/flickr

A művészeti stílus a 17-19. század között élte virágkorát, de későbbi korok festőit is inspirálta, így például Monet-t vagy Van Goghot.

Ichimura Mamoru már fiatalon a nagyapjától tanulta a művészet alapjait. Mamoru a 2000-es évek elején nyitotta meg az apró kiállítótermet.

A képek többlépcsős folyamat során készülnek, a rajz először papíron születik meg, majd fatáblába karcolják, aztán színes festéket visznek fel rá, végül papírra lenyomatolják – Mamoru a folyamat minden lépését egymaga végzi.

The master printer

A múzeum rendkívül népszerűvé vált néhány évvel ezelőtt, amikor a férfi kitett egy táblát a bolt elé, és az arról készült képet felkapta az internet. Az eredeti felirat japánul volt, és az állt rajta, hogy „A múzeum akkor nyit, amikor felkelek és akkor zár, amikor aludni kell mennem. Ha elegem van, akkor is bezárok.” Annyira őszintén fogalmazta meg a lényeget, hogy a turisták segítettek neki 2003-ban angolra fordítani a tájékoztató szöveget.

Fotó: o750/flickr