Ki törődik a vadállatokkal?

Számos kultúrában használnak régóta gyógynövényeket, különleges eljárásokat az az orvoslásban. A világszerte ismert, tradicionális kínai orvoslás jól dokumentált eljárásai több mint 2000 éves múltra tekintenek vissza. Ezek egy része nem csak Ázsiában, de az egész világon elterjedt, az akupunktúra, a taj-csi vagy a kínai gyógyteák használata sokszor anélkül vált elfogadottá, hogy a hatékonyságukat bizonyító kutatások ismertek lennének.

A hagyományos kínai orvoslás támogatói most komoly sikert értek el: az egészségügyi világszervezet, a WHO most először említette összegzésében ezt a gyógymódot, ezzel kvázi hivatalosan is elismerve azt. Az említés oka pedig az indoklás szerint az, hogy világszerte százezrek használják a kínai gyógyító módszereket. Több mint 10 évig tartott, míg szoros együttműködések következtében ezt a módszert is beillesztették a csoportosításba.

A döntés összekapcsolja a hagyományos kínai orvoslást a globális normákkal és szabványokkal, ugyanakkor nem hagyta jóvá azok tudományos érvényességét, vagy a beavatkozások hatékonyságát. A most bekerült fejezet a meghatározás mellett bemutatásokat is tartalmaz.

A bekerülés tényére persze sok orvos, kutató fogja a fejét. Szerintük ez szembe megy a racionalitáson és bizonyítékokon alapuló tudománnyal, hiszen a legtöbb eljárás jó esetben is csak gyenge bizonyítékkal került alátámasztásra a hatékonyságukat illetően. Sok gyógyító mechanizmusról nem sikerült bebizonyítani, hogy hatna.

Emellett aggodalomra ad okot az is, hogy a tradicionális kínai orvoslás számos területe használ vadállati eredetű összetevőt, például az orrszarvúkat a “szarvukért” vadásszák, az örvös medvéket kegyetlen körülmények között tartják az epéjükért, a tobozoskákat pedig megölik, mivel úgy vélik, hogy pikkelyeiknek gyógyászati értékük van.

John Goodrich kutató, aki a vadmacskaféléket védő program vezetője, hangsúlyozta, hogy megengedhetetlen, hogy számos kínai eljárás a vadállatok bizonyos testrészeit is felhasználja a gyógyítási folyamatok során. Így ez az elismerés tulajdonképpen jóváhagyja a vadon élő állatok ily módon történő felhasználását. Rendkívüli gondatlanságra és felelőtlenségre vall, hogy ezt a részt nem ítélték határozottan el.

Forrás: mnn.com