Fontos a megelőzés.

Idősebb korban már nem feltétlenül enyhe lefolyású egy-egy olyan betegség, amit meg sem éreztünk évtizedekkel korábban. A gyengülő immunrendszer miatt olyan kórságokat is elkaphatunk, amiket korábban nem is ismertünk.  60 év felett súlyosabb szövődményekkel is járhat a fertőzés, de az is nehéz napokat eredményez, ha a kórházban kell lábadoznunk. Érdemes legalább azon gyakori betegségek ellen beoltatni magunkat, amelyek ellen létezik védőoltás.

Összeszedtük, hogy mely védőoltások ajánlhatóak 60 év felett!

Koronavírus elleni védőoltás. A világjárványt okozó Covid-19 vírus ellen továbbra is ajánlott a megelőző oltás, különösen a veszélyeztetett csoportba tartozóknak, így p. az időseknek. Az oltás önkéntes és ingyenes, jelenleg a 4. emlékeztető oltás kérhető. Információ: vakcinainfo.gov.hu

Influenza elleni védőoltás. Az influenza minden évben támad, tömegeket betegít meg, és kellemetlen szövődményekkel (pl. hörghurut, tüdőgyulladás, szepszis) járhat. Legyengült, idős betegeknél akár végzetes kimenetelű is lehet a fertőzés. Mivel minden évben más arányban vannak jelen a különböző vírustörzsek, így az adott évi oltóanyag az előző évi eredmények elemzése után készül. Évente érdemes újra oltatni magunkat, az immunitás kialakulása 2-3 hetet vesz igénybe.

Mennyibe kerül? A 60 év felettieknek ingyenesen járt az oltás, de 2021-ben például csak a kockázati csoportba tartozóknak jutott térítésmentesen! A felnőtt oltóanyag ára jelenleg 2500 Ft (3Fluart). Többféle vakcina van forgalomban és oltóhelyenként is eltérő lehet az oltás ára.

Tüdőgyulladás elleni védőoltás. Tüdőgyulladást nem egy kórokozó eredményez (vírus és baktérium is lehet felelős), az egyik leggyakoribb halálok az idősek körében. Szerencsére egy bizonyos fajta, a Pneumococcus okozta tüdőgyulladás ellen létezik védőoltás, amivel a legtöbb baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzhető. A baktériumtörzsnek 90 alfaja ismert, de csak néhány jelent veszélyt az emberre – az viszont akár végzetes következményekkel is járhat.

A Pneumococcus (pncc) elleni oltás mindazon esetekben indokolt, ahol az influenza vakcináció is javasolt! A poliszacharid oltóanyag a 23 leggyakoribb és kiemelkedően patogén törzs protektív antigénjeit tartalmazza. A védettség időtartama hosszú. Rendszeres emlékeztető oltás nem javasolt, csak különleges körülmények esetén.

Minden életkorban okozhat súlyos betegségeket – középfül-, arcüreg-, tüdő- vagy agyhártyagyulladást, sőt vérmérgezést és gennyes ízületi gyulladást is – a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium (Pneumococcus), a legveszélyeztetettebbek azonban az öt év alattiak és a 65 év felettiek.

A szakemberek évek óta szorgalmazzák, hogy a csecsemőkhöz hasonlóan az időseknek is tegyék ingyenessé a Pneumococcus okozta fertőzés elleni védőoltást, ez azonban még nem valósult meg. Pedig egyetlen adag vakcina élethosszig tartó védettséget biztosítana. Szlovákiában például már az 59 év felettiek, Csehországban a 65 év felettiek ingyen juthatnak hozzá az oltóanyaghoz.

A védőoltás jelentőségét mutatja, hogy a bakteriális tüdőgyulladás okozta halálozás a modern antibiotikumos terápia ellenére is változatlanul 12 százalék körüli az elmúlt hatvan évben Európa-szerte. Az 50–64 közöttiek közül évente nyolc-tízezren, a 65 év felettieknél már 22-25 ezren szorulnak kórházi kezelésre évente tüdőgyulladás miatt, sokszor az influenzafertőzés után kialakuló szövődmény következtében.

Mennyibe kerül? Az oltóanyagból kétféle létezik, a Pneumovax 23 ára kb. 12 ezer Ft, a Prevenar k. 16-22 ezer Ft.

Ezeken felül is számos, felnőttkorban is javasolt oltás létezik. Elsősorban azt kell mérlegelni, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozunk-e.

Hepatitis A vírus ellen például célszerű oltani a foglalkozásuknál fogva fokozottan veszélyeztetetteket, a kockázati csoportok tagjait (májbetegek, homoszexuálisok, intravénás kábítószer-élvezők stb.), és a fertőzött területre utazókat. A hepatitis B elleni aktív immunizálás a munkájuk miatt veszélyeztetettek (leginkább az egészségügyi dolgozók) esetében lényeges, valamint a magas fertőzöttségű területre utazók és ott hosszabb ideig tartózkodók esetében. A hepatitis A és hepatitis B ellen kombinált oltás is rendelkezésre áll (Twinrix), ennek ára 14 ezer Ft.

A kullancs encephalitis elleni védőoltás elsősorban a sokat kiránduló, szabadban, kertben dolgozók esetében javasolt. A vakcina ára 10 700 Ft.

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap a diftéria (torokgyík) elleni felnőttkori védőoltás kérdése. A védettség ugyanis máris oly mértékben kezd csökkenni, hogy a csoportimmunitás kellő szinten tartása érdekében a fejlett országokban, így hazánkban is, tervezik a lakosság 10 évenkénti, rendszeres, emlékeztető oltását. Nincs kizárva, hogy a felnőttkorra kialvófélben lévő, vakcinációs eredetű pertussis immunitás is megerősítésre szorul majd.

A humán papillomavírusok (HPV) elleni védőoltások az életmódtól, szexuális partnerváltástól függően akár idősebb korban is ajánlottak lehetnek.

További információ: www.oltasbiztonsag.hu