Az idő múlásával, életkorunk előrehaladtával előfordulhat, hogy egyre rosszabbul alszunk.

Nehéz elalvás, nyugtalanság, gyakori felébredés keseríti sokak éjszakáit. Ennek hatásai már másnap érzékelhetőek, hosszútávon főleg kellemetlenné válnak. Romlik a memória és a hangulat, rosszul érinti az egészségünket is. A pihentető és minőségi alvásra mindenkinek, minden korban szüksége van, ezért sok tudós keresi a megoldást a problémára.

Hosszas vizsgálódás után kutatók arra jutottak, hogy egy bizonyos kor fölött a rózsaszín zaj javítja az alvásminőséget.

De mi is az a rózsaszín zaj?

Egy kellemes, nyugtatóan ható hang, amelyben minden oktáv egyenlő energiával rendelkezik és kiegyensúlyozottan váltakoznak benne a magas és alacsony frekvenciák. Nevét onnan kapta, hogy ezeken a frekvenciaértékeken a látható fény rózsaszínben jelenik meg.

A hétköznapok szintjén például a ventilátor zajának felel meg. Akik szeretik az eső hangját (persze nem a tomboló viharét) vagy a szél egyenletes zúgását, ugyancsak a rózsaszín zajt hallgatják. Akinek nincs módja a természetet hallgatni, mesterséges rózsaszín zajt is kipróbálhat.

Fontos, hogy ezt ne közvetlen fülhallgatóval vagy nagyon közelről hallgassuk, hanem a szoba egy távolabbi pontjáról! Akkor – ha a kutatóknak igazuk van – sokkal jobban fogunk aludni tőle és másnap jobban fogjuk érezni magunkat.

Mindenképp érdemes kipróbálni ezt a gyógyszermentes megoldást, mert mellékhatása nincs, legrosszabb esetben nem használ, viszont lehet, hogy beválik!