Fogyasszuk naponta!

Ezentúl másként fogunk gondolni az aszalt szilvára, egy új tanulmány szerint ugyanis a rendszeres napi fogyasztása segít elkerülni a rettegett csontritkulást. A menopauzát követően a csontokat védő ösztrogén hormon szintje drasztikusan csökken, amely gyulladásos folyamatokat is elindít és hozzájárul a csontvesztéshez.

Az aszalt szilva gazdag antioxidánsokban, amelyek csökkentik gyulladásokat és rombolják a káros szabadgyököket. Azok az 50 év felettiek, akik rendszeresen eszegetnek aszalt szilvát, kevésbé kitettek a csontok törékenységének és így a csonttörésnek.

A csontritkulás milliónyi felnőttet érint, elsősorban nőket. Évente több millióan szenvednek csonttörést esések következtében. Ez nem csak fájdalommal jár, de korlátozott mozgással, a függetlenség elvesztésével is, sokak számára pedig végzetes állapotot jelent.

A tanulmány során 235, alacsony csontsűrűségű nővel végezték a vizsgálatokat. A menopauzán átesett hölgyeket 3 csoportba osztották: az elsőbe olyanok tartoztak, akik kb. 6 szem aszalt szilvát ettek naponta 12 hónapon át, a másodikba a 12 szem szilvát fogyasztók, a harmadikba pedig az aszalt szilvát nem fogyasztókat sorolták.

A kutatók a kísérlet előtt és után is vérmintákat elemeztek és jelentős csökkenést találtak a gyulladásos markerekben mindkét szilvaevő csapatban, a kontrollhoz viszonyítva.

A tanulmány szerint napi 6-12 szilva csökkentheti azokat a gyulladási folyamatokat, amelyek a csontvesztéshez járulnak a menopauzán átesett nőknél.

A szilva tehát ígéretes tápláléknak bizonyult. Különösen azoknál a hölgyeknél lehet fontos szerepe, akiknél alternatívákat kell keresni a gyógyszeres kezelések helyett, mert azok valamiért nem kivitelezhetőek.

Az aszalt szilva kalóriaszegény, ugyanakkor rendkívül értékes: tartalmaz káliumot, bórt, rezet és különféle egészséges növényi anyagokat, amelyek jó hatással vannak a csontokra. Szuperélelmiszerként tartják számon, javítja a bélflórát, lassítja az öregedést, csökkenti a vashiányt, valamint a cukorbetegség és szívbetegségek esélyét.  Korábbi elemzések kimutatták, hogy a szilva polifenol kivonatokat tartalmaz, ezek a növényi anyagok antioxidánsok és a gyulladást is csökkentik.

Az étrendi változtatás előnyeire rámutató tanulmány a Advances in Nutrition c. folyóiratban jelent meg.