Végtisztesség.

Van, aki retteg a haláltól, más az élet velejárójának tartja, de egy biztos: a legtöbb embert foglalkoztatja az a kérdés, hogy ki lesz mellette, amikor örökre lehunyja a szemét vagy amikor a földbe kerül.

Egy elkötelezett asszony elhatározta, hogy azokat fogja kísérni, akik egyedül indulnának a halálba.

Jeane Trend-Hill Londonból olyan temetéseken vesz részt, ahol sem barátok, sem a család nem gyászolja az elhunytat. Az elmúlt években több száz ismeretlen koporsója mellett állt, megadva a végtisztességet.

Az 55 éves Trend-Hill hamar találkozott az elmúlással, 14 évesen elvesztette édesapját és még mindig csak 20 éves volt, amikor az anyja elhunyt. 2012-ben betért egy kis templomba és kiderült, hogy egyenesen egy temetési szertartásra érkezett. Katolikus neveltetése maradásra késztette, ezért megállt hátul és csendben végigvárta a ceremóniát. Ez az élmény mélyen megérintette.

Nem sokkal ezután egy temetőgondok arra kérte, hogy jöjjön el egy olyan veterán temetésére, akit már senki más nem kísér el. Ez az egyszerű, kedves gesztus egész lavinát indított el, azokban a temetőkben, ahol gyakran megfordult, egyre többször kapott hasonló felkérést. Noha nem tartja pontosan nyilván, az asszony már több mint 200 vadidegen ember temetésén vett részt. Mindenkinek van egy története, mindenkinek volt egy élete, mindenki mellé jár valaki, aki az utolsó útjára kíséri – véli.

Trend-Hill egyébként színésznő művész, fotós. Mélyen foglalkoztatja a rituálékkal és szimbólumokkal kísért halál, órákat tölt azzal, hogy képeket vagy rajzokat készít London gyönyörű, viktoriánus sírkertjeiről. Elmondása szerint mindig is elbűvölte ez a misztikus, földöntúli világ, gyerekkora óta.

Trend-Hill rengeteg időt tölt a sírok karbantartásával, állagmegóvással, dokumentálással is.

Az egész világon járt már temetőkben. Sőt, jelenleg a PhD fokozatot kívánja megszerezni halotti tudományokból, hogy temetőtörténészként dolgozhasson.

Célja, hogy a halált az élet részének tekintsük és kevesebb félelmet keltsen bennünk az elmúlás. Facebook oldalán és saját youtube csatornáján is a temetőkben tett látogatásait mutatja be.