Feküdjünk a tyúkokkal.

Nagyanyáink még a tyúkokkal feküdtek – ha besötétedett, nem sokáig voltak már ébren, nem voltak éjszakába nyúló netezések, hajnalig tartó tévézések vagy éppen túlórázások.

Manapság már ennek ellenkezőjét látjuk, szinte senki sem kerül ágyba 10 óra előtt, de nem ritka az sem, hogy valaki csak hajnalban hajtja álomra a fejét.

Egy új tanulmány szerint azok, akik sokáig fennmaradnak és reggel nehezen kelnek, nagyobb kockázatnak teszik ki magukat, korábban halhatnak, mint azok, akik időben ágyba kerülnek.

A kutatásokhoz közel félmillió embert vontak be és az eredmények alapján azok, akik inkább éjszakai bagolyként írják le magukat 10 %-kal nagyobb gyakorisággal haltak meg a felmérést követő 6,5 évben, mint azok, akik hajnali kakasként definiálták magukat.

Az éjszakai baglyok ugyanis olyan világban kénytelenek élni, ami a reggeli aktivitást várja el, márpedig ez esetükben egészségügyi problémákhoz vezethet.

Már más kutatásokból is kiderült, hogy aki szeret sokáig ébren lenni, az nagyobb eséllyel számíthat cukorbetegségre, izomvesztésre, anyagcserezavarokra, magas vérnyomásra, emelkedett koleszterinszintre. Az éjjeli baglyok hajlamosak éjszaka enni, több alkoholt isznak, több koffeint vesznek magukhoz, több cukrot esznek és kevesebb zöldség-gyümölcs kerül a tányérjukra. Az egészségügyi problémák fő oka pedig az, hogy az egyén biológiai órája, vagyis a cirkadián ritmusa és az elvárt napirend nincs egymással összhangban. A munka és az iskola másfajta ritmust diktál, mint a szervezet. Az, hogy valaki sokáig van fenn, egyfajta belső késztetés is lehet, ami nem harmonizál a külső körülményekkel.

A mostani kutatásban 433 ezer nőt és férfit vizsgáltak, 37 és 73 év között, az Egyesült Királyságban.

Először azt kérdezték tőlük, hogy határozottan reggeli típusnak, mérsékelten reggeli típusnak, mérsékleten esti típusnak, vagy határozottan esti típusnak írnák-e le magukat. Ezt követően figyelték a halálozásokat és azt tapasztalták, hogy az éjszakai baglyok között nem csak a halálozás, de az egészségügyi problémák előfordulása is magasabb.

A szakértők szerint újra kellene gondolni a rendszert, és lehetővé tenni, hogy az éjjeli baglyok később kezdjenek és tovább dolgozzanak.

Sokkal jobb megoldás lehetne ez, ahelyett, hogy rájuk kényszerítjük a nappali ritmust. Így ugyanis csak azt érjük el, hogy kevésbé hatékonyan tudnak dolgozni.

A munkáltatóknak kellene rugalmasabbaknak lenniük annak érdekében, hogy mindenkitől a legjobb munkateljesítményt kapják. Az esetek nagy részében ugyanis az emberben genetikusan meghatározott, hogy melyik típusba tartozik.