Van 21 perced?

A mozgás az élet: hiába halljuk ezt a tanácsot nap, mint nap, úgy tűnik, hogy még mindig nem tudatosult bennünk. Az egészséges élet elképzelhetetlen testmozgás nélkül, mégis a WHO (Egészségügyi Világszervezet) arra figyelmeztet, hogy a számok drámai képet mutatnak.

Minden egyes mozgás számít, legyen szó akár futásról, biciklizésről vagy úszásról. Minden egyes nap kellene mozognunk, még ha csak az egy könnyebb sétát vagy tornát is jelent.

Nem kérdés, hogy a korlátozások és a karantén idején a rendszeres mozgás kreativitást, leleményességet igényelt. Volt, aki továbbra is el tudott menni futni, sétálni, mert vidéken él, de akadt, aki online kezdett jógázni, tornázni, erősíteni. Ugyanakkor sosem volt még ennyire fontos, hogy mozogjunk!

A gyerekeknek és a tinédzsereknek legalább napi 1 óra mozgás szükséges. Egy felnőttnek pedig hetente 2,5 órát kellene aktívan töltenie. Ha belegondolunk, hogy ez mindössze napi 21 percet jelent, nagyon szomorú, hogy az emberek többsége még ezt sem teljesíti.

Jelenleg a felnőttek több mint negyede túl keveset mozog.

Persze akadnak olyanok, akik komoly betegségekkel, egészségügyi gondokkal küzdenek. A terhes és szoptatós kismamáknak ugyanakkor szintén szükségük van mozgásra, a 65 év felettieknek pedig az egyensúlyt, az izomerőt és a koordinációt megőrző gyakorlatok ajánlottak.

A WHO szerint minden évben mintegy 5 millió korai halál lenne megelőzhető világszerte, ha elegendőt mozognánk. Döbbenetes szám, ugye?