Zúzódások, hátfájás kezelésére.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban indította útjára az Év Gyógynövénye kezdeményezést. Minden évben egy gyógynövényre irányul így a figyelem és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

A 2021-es év gyógynövénye a fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) lett. A nedves területeket kedvelő, bíbor, rózsaszín vagy fehér virágú, évelő növény gyökerét elsősorban hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésére alkalmazzák. A gyökerek színe sötétbarna vagy fekete, felvágva belül fehér, esetleg sárga, nyálkás tapintásúak. Korábban a nadálytő levelét is fogyasztották teaként, sőt étkezési céllal is, azonban a teljes növénnyel kapcsolatban érvényes, hogy szájon át történő alkalmazása veszélyes.

A fekete nadálytő népies neve a forrasztófű, összeplántálófű, mert a népgyógyászatban a zúzódások, csonttörések kezelésére használták.

Már az ókorban is alkalmazták hasonló céllal: a csatákban szerzett sérüléseket, töréseket a nadálytő gyökeréből készült masszával kenték be a seb védelme és a gyógyulás gyorsítása céljából.

A fekete nadálytőnek állatkísérletekben fájdalomcsillapító, valamint gyulladás- és ödémacsökkentő hatását dokumentálták.

Bár klinikai hatásosságát kísérletesen alátámasztották, hatóanyagai és hatásának pontos módja nem ismertek. Bizonyos hatóanyagai azonban májvéna-elzáródást okozhatnak, hosszú távon pedig rákkeltő hatásúak. Ezek a vegyületek ép bőrön át rosszul szívódnak fel, de biztonságossági okokból a gyógyszerekben és a gyógytermékekben az alkaloidok mennyiségét az Európai Gyógyszerügynökség maximálja.

A fekete nadálytő hatásosságát klinikai vizsgálatokban tanulmányozták enyhítette a hátfájást, valamint az ízületi és izomfájdalmat ízületi gyulladás és rándulások esetén.

Több vizsgálatban a húzódásokkal kapcsolatos panaszok mérséklésében hatékonysága megegyezett a diklofenakot tartalmazó krémével. Zúzódások, véraláfutások gyógyulásának elősegítésére, valamint teniszkönyök és ínhüvelygyulladás esetén a fájdalom enyhítésére is sikeresen alkalmazták.

A fekete nadálytő nagymúltú, hazánkban is honos gyógynövény, amelynek kivonata gyógyszerkészítmények hatóanyagaként is forgalomban van.

Forrás: evgyogynovenye.hu