Együnk halat!

A JAMA Internal Medicine c. akadémiai folyóiratban nemrég megjelent tanulmány a halfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet. Eszerint azok a szívbeteg felnőttek, akik heti 170 g vagy több halat fogyasztanak, akár 20%-kal is csökkenthetik a sokkal súlyosabb szívbetegségek kialakulásának vagy a halál bekövetkeztének kockázatát.

A felmérés szerint ajánlott 170 g halat legalább 2 adagban elfogyasztani a kívánt hatás eléréséhez. Amennyiben a páciens általánosságban egészséges, a halfogyasztás előnye nem egyértelműen nyilvánvaló, azonban ezesetben is egy biztonságos, minőségi táplálékot jelent.

Azok a halak, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, így például a hering, a makréla, a lazac, a tonhal vagy a szardínia biztosítják a legjobb védelmet.

A több évtizedes kutatásokat összegző tanulmány során közel 150 000 felnőtt adatait elemezték, a 21 országból érkező páciensek életkora 46 és 62 év között mozgott.  A résztvevők közül kb. 8 ezer embert már korábban diagnosztizáltak szívbetegséggel. A kutatók 9 éven át követték a páciensek adatait.

Azok között, akiknek nem volt szívbetegség előzménye, 340 g (legalább 4 adagban elfogyasztott) zsírgazdag hal nem jelentős, vagy csak kis hatással volt a súlyos szívbetegségek, halálos szívbetegségek kialakulásának kockázatára. Azokkal az emberekkel összehasonlítva, akik csak nagyon kis mennyiségű halat ettek, vagy egyáltalán nem szerepelt a menüjükben is csak kevesebb, mint 5%-kal csökkent a kockázat.

A korábban szívbetegséggel diagnosztizáltak körében viszont a két vagy több heti adag omega-3 zsírtartalmú hal fogyasztása csökkentette a komoly szívproblémák kialakulásának esélyét mintegy 16%-kal.

A következtetések szerint az olajos halak fogyasztása kifejezetten előnyös a szív- és érrendszeri betegségek nagy kockázatával élők számára.