Együnk belőlük sokat!

Arról, hogy milyen egészséges sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, már rengeteget hallottunk. Most azonban egy újabb adalékkal bővült a lista, kiderült ugyanis, hogy bizonyos zöldségek-gyümölcsök jelentősen segíthetnek abban is, hogy elkerüljük az Alzheimer-kór kialakulását.

Egy új tanulmányban (amely az amerikai Neurology tudományos folyóiratban jelent meg) a kutatók specifikusan az antioxidáns flavonoidokat vizsgálták – ezek az anyagok növényekben találhatóak meg.

A tudósok úgy találták, hogy azok az emberek, akik több olyan ételt-italt fogyasztanak, amelyek gazdagok antioxidáns flavonoidokban, kisebb valószínűséggel lesznek Alzheimer-kórosak évekkel később.

Ahhoz, hogy az eredmények tejes körűek legyenek, még sok kutatásra van szükség, mindenesetre az eddigi adatok bizakodásra adnak okot. A sok zöldség, gyümölcs és tea fogyasztása ráadásul viszonylag olcsó és egyszerű módja lehet a rettegett kór elkerülésének. Világszerte növekszik az idősek száma, a társadalmakban komoly gondot jelent, hogy sokan csökkent életminőségben élik meg a késői éveket.

A tanulmány során 921 embert vizsgáltak, az átlagéletkoruk 81 év volt, és a kutatás kezdetén senki sem szenvedett Alzheimer-kórban. A résztvevők minden évben kitöltöttek egy kérdőívet, amelyben meghatározták, hogy milyen gyakorisággal esznek bizonyos ételeket. Emellett a fizikai aktivitást, mentális aktivitást, bizonyos szellemi tevékenységeket is felmértek (pl. kártyázás, olvasás). Évente vizsgálták az Alzheimer-kór esetleges kialakulását is. A vizsgálat 6 éve alatt 220 páciensnél jelentkeztek a betegség tünetei.

Ezt követően a kutatók megvizsgálták, hogy mennyi flavonoidot fogyasztottak az egyes résztvevők és ez alapján 5 csoportba osztották őket. A legtöbbet fogyasztóknak 48%-kal kisebb esélyük volt beteggé válni, mint a legkevesebbet fogyasztóknak. A számok nyelvén ez azt jelentette, hogy a legtöbbet fogyasztók 15%-a, a legkevesebbet fogyasztók 30%-a lett beteg.

Különböző flavonidokat kísértek figyelemmel, a 3 legjelentősebbet ezek az ételek tartalmazták legnagyobb mennyiségben:

Ételek, amelyek isorhamnetint tartalmaznak:

  • körte
  • olívaolaj
  • bor
  • paradicsomszósz

Ételek, amelyek kaempferolt tartalmaznak:

  • kelkáposzta
  • bab
  • tea
  • spenót
  • brokkoli

Ételek, amelyek myricetint tartalmaznak:

  • tea
  • bor
  • kelkáposzta
  • narancs
  • paradicsom

Ezek közül a leghatékonyabbnak a kaempferol bizonyult, a sokat fogyasztók 51%-kal kevesebb eséllyel lettek Alzheimer-kórosak.

A kutatás tehát összefüggést mutat az elfogyasztott flavonoidok mennyisége és az Alzheimer-kór kockázata között, azonban nem tárta fel az ok-okozati viszonyokat. További kutatások szükségesek a kapcsolatok mélyebb feltérképezéséhez.