Idősebbek is elkezdhetik!

A kertészkedés egyike azon tevékenységeknek, amelyet bátran ajánlanak az idősebb korosztály számára is. Aligha véletlenül!

A kertek és parkok nem véletlenül a béke zöld szigetei, nem csak a lakosok, de akár nagyobb városok számára is. Már a 19-dik század végén feljegyezte Benjamin Rush (az amerikai pszichiátria atyja) a kerti munka jótékony hatásait, amelyek nem pusztán fizikai, de mentális síkon is megnyilvánulnak. A tanulmányozások, vizsgálatok a mai napig folynak, a kutatások gyakran fókuszálnak a szeniorokra, az idősebb korosztályra.

Mi jut eszünkbe először, amikor a kertészkedés jótékony hatásairól beszélünk? A friss levegő? A stresszmentesség? A megnövekedett mobilitás?  Természetesen ezek is, de akad itt még más pozitívum is. A kerti terápia ugyanis nagyobb csontsűrűséget eredményez, hiszen a szervezetünk több D vitaminhoz jut. Jobb alvásminőséget mutattak ki, a figyelem, összpontosítás is javult, csökkent a krónikus fájdalom és kevesebbet estek azok, akik sok időt töltöttek a kertben.

Ami a mentális előnyöket jelenti, a kerti matatás kimutatottan enyhíti a depressziót, csökkenti a szorongást, növeli az egyén stabilitás(biztonság)-érzését, és emeli a kontrollérzetet. A demens páciensek csökkent agressziót mutattak, amennyiben elérhetővé vált számukra a kerti tevékenység. Nem véletlenül veszi fel egyre több idősgondozással foglalkozó intézmény a kertészetet a terápiák, rehabilitációs lehetőségek, elfoglaltságok közé.

Természetesen otthon is hódolhatunk ennek a szenvedélynek, akár már egy ablakpárkányon, balkonon is! Egy bizonyos kor után így tehetjük kényelmesebbé, könnyebbé, örömtelibbé a kertészkedést:

  • ébresszük fel minél több érzékünket! Ragyogó színek, finom, különleges illatok, különböző tapintású levelek, szirmok választásával a memóriánkat is javíthatjuk,
  • ültessünk fűszereket, amiket megszáríthatunk, finom teának is,
  • ne feledkezzünk meg a kényelmes pihenőhely kialakításáról – a kert legyen a feltöltődés, relaxálás színtere is,
  • ügyeljünk arra, hogy az utak biztonságosak, csúszásmentesek legyenek!