Mindezt bakancsban.

Minden évben megrendezik Ausztráliában a világ egyik legbrutálisabb futóversenyét, a 875 kilométeres futam Sydney és Melbourne között zajlik. Az itt elinduló ultrafutók természetesen keményen készülnek a versenyre, általában 30 év alattiak és jelentős szponzorokat, profi felszerelést tudhatnak magukénak.

A verseny kb. 5 napig tart, 6 órás alvási etapok szakítják meg a 18 órás futószakaszokat.

Most képzeljük el, hogy 1983-ban a rajtnál egyszer csak felbukkant egy ember, farmer-öltözékben, overállban és munkabakancsban. Ha ez még nem lenne elég, emberünk már nem éppen tinédzser: Cliff Young 61 éves ekkor. Eleinte senki sem figyelt rá, hiszen nézőnek vélték, egészen addig, amíg felvette a rajtszámát és beállt a mezőnybe.

Ekkor már minden szem rászegeződött, a sajtó is megrohamozta a különös szeniort. Kiderült, hogy Cliff egy farmon nőtt fel, ahol nem volt pénz lovakra vagy traktorokra, úgyhogy valahányszor vihar jött, neki kellett beterelnie a birkákat. Márpedig nem kis mennyiségről beszélünk: 2000 juh legelészett mintegy 800 hektáron. Előfordult, hogy a terelés akár 2-3 napig is eltartott. Cliff magabiztos volt, úgy vélte, hogy ezt a versenyt is végig tudja futni.

Elindult a futam, a férfi hamar lemaradt. Cliff nem kis derültséget okozott azzal, hogy úgy tűnt, csoszog. Egyáltalán nem úgy futott, mint a többiek, lassú volt, a rendezők már a biztonságáért is aggódtak. Hamarosan azonban valami meglepő dolog történt. Minden futó tudta, hogy a versenyen 18 órát futnak és 6-ot alszanak, kivéve Cliffet. Ő úgy képzelte, hogy végig futni kell, szundikálás nélkül, úgyhogy így is tett.

Másnap reggel döbbenten látták, hogy a férfi egész éjjel futott, és már nincs is annyira lemaradva. Amikor a taktikájáról kérdezték, azt mondta, hogy ő 5 teljes napon keresztül, alvás nélkül fog futni. A verseny végére már az élre került, és új rekordot is felállított, amikor átszakította a célszalagot.

Jutalomként 10 000 ausztrál dollárt kapott, amiről nem is tudott előzetesen. A pénzt szétosztotta a többi futó között, ezzel végleg Ausztrália nemzeti hősévé vált.

A rákövetkező évben sérült csípővel a hetedik helyet szerezte meg. 76 éves korában hajléktalan gyerekeknek gyűjtött pénzt, amikor Ausztráliát futotta körbe (nem tudta a tervezett távot teljesíteni, mert segítője beteg lett).

Cliff Young 2003-ban, 81 évesen hunyt el.

Sajátos stílusa a „csoszogás”, ma már általánosan elfogadott az ultrafutók körében, mivel sokkal energia-hatékonyabb, és ezt az ausztrál versenyt is sokan futják le azóta alvás nélkül.

Fotó: Vasilijem113-12/Wikimedia Commons