Szén-dioxid gáz a Mátra lábánál.

„Őserő a Föld mélyéből”: így hirdeti magát hazánk egyetlen szén-dioxidos (CO2) gázfürdője.

Már az 1930-as években tapasztalták a Mátraderecskén élők, hogy néhány ház pincéjében, mélyebb fekvésű helyiségekben több alkalommal fordult elő rosszullét, tömeges baromfipusztulás, egy esetben kút ásásakor haláleset. Az ásott kutak szén-dioxidos jellege is ismert volt. Lakossági bejelentések 1992-ben jelezték a gázszivárgás növekedését, ami miatt földtani, kémiai, fizikai, radiológiai és gyógyászati vizsgálatokat végeztek a jelenség megismerésére, illetőleg a gáz gyógyászatban történő hasznosítására. A vizsgálatok szerint a már legalább hatvan éve szivárgó gázt a falu alatt futó vulkáni törésvonalból egy földrengés hozta felszínre 1992-ben.

Fotó: hedifarkas.blogspot.hu

Vulkáni utóműködésként gyakran jelentkezik gázkiömlés, aminek összetevői a bőrön át a véráramába bejutva gyógyító hatást fejtenek ki. A geológusok az említett jelenséget mofettának nevezik, amely a geológiai adottságoknak megfelelően különböző összetételű lehet. A hazánkban található egyetlen természetes mofetta a mátraderecskei, a magyar balneológia egyedülálló gyöngyszeme. Az igen ritka természeti jelenségnek Magyarországon nincs párja, hiszen Kapuváron és Balatonfüreden ugyan gyógyítanak szén-dioxiddal, ám azok mesterségesen létrehozott gázok.

Pedig a szén-dioxid gáz gyógyításban történő alkalmazása több évezredes múltra tekint vissza. Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben történtek a kezelések, az I. században Celsus és Plinius amfiteátrumszerűen kiképzett medencékben kezelték betegeiket. A XVI. században Paracelsus égési sérülések, fekélyek, női betegségek esetén használta a gyógygázt. Erdélyben a népi gyógyászatban 600 éve alkalmazzák a gázokat. A természetes széndioxid szárazfürdőt Európában több helyen is (Románia, Lengyelország, Olaszország, Ausztria) évszázadok óta ismerik. A gáz összetételétől függően változik az, hogy milyen panaszokra alkalmazható a kezelés.

Fotó: www.mofetta.info

A mátraderecskei mofettából feltörő gáz magas radon koncentrációval rendelkezik, azonban ként nem tartalmaz. A mofettát szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomásban, cukorbetegség szövődményeiben, csontritkulásban szenvedők, krónikus bőrbetegek, degeneratív gerinc- és ízületi elváltozások, meddőség, időskori tünetegyüttesek, ízületi gyulladás kezelésére használják. A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül és értágító hatást gyakorol. Az eddigi tapasztalatok alapján állítható, hogy kúraszerűen alkalmazva jó hatással van az immunrendszerre.

Az elvégzett vizsgálatok alapján az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága a természetes módon feláramló és gyógyászati célra foglalt széndioxid gázforrás gázát 1999-ben gyógygázzá, a gyógyászati központot 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítette.

A mátraderecskei szárazfürdőt csak szakember jelenlétében lehet használni, orvosi javallat ajánlatos. Alkalmanként 15-20 perces kezelés ajánlott, és figyelembe kell venni, hogy vannak tényezők, melyek esetében ellenjavallott a kezelés.

A szén-dioxid gyógykezelés ára teljes áron 1800 Ft/fő, TB-támogatással 780 Ft. A díj magában foglalja az ismertetést a széndioxid kezelésekről és annak gyógyító hatásáról, az épület bemutatását, tájékoztatók átadását, személyes konzultációt és a 15 perces próbakezelést.

A fürdőben mellett lehetőség van bizonyos orvosi vizsgálatok elvégzésére, masszázsra, fizikoterápiára, tornára is.

Bővebb információ: www.mofetta.info