Biztató eredmények.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az Alzheimer-kórral küzdő egereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy az urolitin A, amely természetes módon előforduló vegyület a gránátalmában, enyhítheti memória problémákat és más, demenciával összefüggő tüneteket.

Ez egy jó hír a demenciabetegek részére – ezt a betegséget nehéz kezelni, szinten tartani és nem csak a páciensek, de a családjuk életét is megnehezíti: a feledékenység, zavarodottság, szavak, tények elfelejtése napi szintű problémákat okoz.

A Koppenhágai Egyetem kutatói egereken végzett kísérletek során tapasztalták, hogy egy egyszerű gyümölcs sokat segíthet a tünetek mérséklésében – ez a gránátalma.

Noha a kísérteteket egerekkel végezték, az eredmények bizakodásra adnak okot.

A szakemberek korábban felfedezték, hogy egy bizonyos molekula, a nikotinamid ribozid kulcsszerepet játszik a neurodegeneratív betegségekben, amilyen az Alzheimer és a Parkinson, mivel aktívan segít eltávolítani a sérült mitokondriumokat az agyból.

Számos neurodegeneratív beteg tapasztalja a mitofágia nevű mitokondriális diszfunkciót, ilyenkor az agynak nehézsége támad a meggyengült mitokondrium eltávolításával, amely aztán felhalmozódik és kihat az agyi funkciókra. Ha stimulálni tudjuk a mitofágiás folyamatokat, rendkívül pozitív változást láthatunk.

A nemrég megjelent tanulmány szerint az urolitin A képes a sérült mitokondriumot hatékonyan eltávolítani az agyból.

A kutatók még nem tudnak az adagolással kapcsolatban semmi következtetés levonni, de vélhetően napi egy gránátalmánál többre kell gondolni. Abban is reménykednek, hogy ez a vegyület megelőzés céljára is hatásos lehet, mellékhatások nélkül.

A tanulmány az Alzheimer’s and Dementia tudományos folyóiratban jelent meg.