Mindenkit túlélt.

1875. február 2-án született és 1997. augusztus 4-én hunyt el: Jeanne Calment a világ valaha élt legidősebb embere. Amikor 1942-ben az akkor 73 éves férje elhunyt, az asszony bizonyára nem sejtette, hogy még további 5 év fél évtizedet él majd nélküle.

A francia nő akkor született, amikor a várható élettartam csupán 40-50 év volt.

Jeanne Arles-ban látta meg a napvilágot, születése és élete jól dokumentált volt a különféle írásos feljegyzésekben. A lány 1896-ban férjhez ment Fernandhoz, egy távoli, jómódú unokatestvéréhez. Jeanne a felső osztály könnyed életét élte, hatalmas apartmanban laktak, szolgák segítették a mindennapjait.

Miután dolgoznia nem kellett, az idejét a hobbijainak szentelte: vívott, vadászott, hegyet mászott, úszott, teniszezett, görkorcsolyázott és biciklizett (100 éves koráig), valamint zenélt. 1898-ban született egyetlen lánya, Yvonne Marie Nicolle Calment, majd 1926-ban egyetlen unokája, Frédéric.

Sajnos Jeanne lánya és unokája is életét vesztette viszonylag fiatalon. Yvonne a 36. születésnapján mellhártyagyulladásban, Frédéric pedig autóbalesetben hunyt el 37 évesen ugyanabban az évben, amikor az édesapja (vagyis Jeanne veje). Mivel nem maradtak örökösei, 1965-ben, 90 évesen aláírt egy eltartási szerződést egy ügyvéddel, aki minden hónapban 2500 frankot fizette neki azért, hogy a lakásának tulajdonjogát ráírta. A 47 éves ügyvéd valószínűleg álmában sem gondolta, hogy alaposan pórul fog járni.

Noha Jeanne közel kétszer annyi idős volt a szerződés aláírásakor, mint az ügyvéd, utóbbi 77 évesen meghalt, amikor az idős nő még mindig életben volt. 1995-re, mire ez bekövetkezett már kétszer annyi pénzt kapott életjáradékként, amint amennyit a lakása ért. Akkor az ügyvéd családjának tovább kellett fizetnie a pénzt, annak ellenére, hogy addigra a matróna már egy gondozóházban élt, ahova 1985-ben költözött.

Az asszony maga az olívaolajnak tulajdonította a hosszú életét, amit a bőrébe is dörzsölt.

Noha az étrendje túlnyomórészt egészséges volt, nagyon kedvelte a csokoládét, amiből néha heti egy kg-ot is elfogyasztott. Minden étkezésnél evett valami édeset is, egy kis portói bort ivott hozzá és emellett még dohányzott is. Jóformán egy évszázadon keresztül szívta a cigit, mivel 21 évesen szokott rá és csak 117 évesen tette le azt, amikor a romló látása miatt már nem tudta az öngyújtót használni.

Káros szenvedélye ellenére jó egészségnek örvendett egész életében és egyszer azt is kijelentette, hogy sosem volt beteg. 111 évesen kórházba került szívproblémák miatt, amit sikeresen kezeltek, később ízületi gyulladásban szenvedett, amit azonban ismét hatékonyan tudtak gyulladáscsökkentővel kúrálni.

1988-ban, 112 éves korában Jeanne lett a világ legidősebb élő embere, 2 évvel később pedig, miután szerepelt egy filmben (Vincent et moi), a világ valaha élt legidősebb színésznőjévé vált.

A film Vincent van Gogh-ról szólt és Jeanne állította hogy találkozott a művésszel fiatalkorában, amikor a nagybátyja boltjában dolgozott, a férfi bűnronda volt és aljas, továbbá az alkoholtól bűzlött. A nő hozzátette, hogy később mindezt megbocsátotta neki.

Annak ellenére, hogy egy idősotthonba került, Jeanne továbbra is igen önálló maradt. Reggel 6.45-kor kelt, majd imádkozott, nyújtózkodott, maga megmosakodott és gyümölcssalátát készített magának, miután elfogyasztotta a kávéból és kétszersültből álló reggelijét. A nap további részében 2 órát szundikált, a barátaival beszélgetett , vacsorázott és zenét hallgatott, mielőtt este 10-kor ágyba bújt. Péntekenként az esti imádságon, vasárnap a misén is részt vett. 1997-es halálakor 122 éves és 164 napos volt.