Nincs gyors, fájdalommentes, instant megoldás!

Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő területe kétségtelenül az online tanácsadás – tengernyi kurzus, tanfolyam, előadás kínálja magát nap, mint nap. Úgy tűnik, mintha mindenhol megmondóemberek teremnének, akik hihetetlen bölcs gondolatokat képesek megfogalmazni, amit aztán százezrek osztanak. Főképp az idősebb korosztályt lehet megtéveszteni komolynak tűnő, de üres frázisokkal.

Gombamód szaporodnak a coachok, azaz tanácsadók, motivációs trénerek különféle témákban, legyen szó akár a életvezetésről, párkapcsolatokról, időbeosztásról, sportról, üzletről – alig várják, hogy rendbe tehessék az életünket. Egyre többen fordulnak hozzájuk – sokan akár végső elkeseredésükben. A munkájukat, társukat elvesztőknek, vagy problémájukkal elakadóknak látszólag gyors, fájdalommentes megoldást kínálnak csupa közhelyes, lélekemelő gondolattal.

Miközben van, ahol tényleg értékes, hasznos ismeretekhez juthatunk, egyre több olyan „szakember” van a piacon, aki pár hetes, hónapos kurzus után máris egy téma specialistájának érzi magát.

Megjelentek az önjelölt guruk, a mindent-tudó szónokok, akik lenyűgöző stílusban képesek akár több ezer emberrel megtölteni egy csarnokot. A nem kis belépőt kifizetők aztán ömlesztve kapják a bölcs, magvas gondolatokat és elhiszik, hogy az, hogy ők még nem gazdagok, sikeresek, és boldogok kizárólag rajtuk múlik.

Fontos tudni, hogy egy jó coach, tanácsadó valóban sokat segíthet nekünk! A törődő, hiteles tanácsadó átsegíthet minket egy elakadáson, segít más szemszögből nézni egy problémát, vagy sikerrel motivál, ha épp arra van szükségünk.

Hogyan szűrhetjük ki a kóklereket? 5 tipp!

1. Figyeljünk oda arra, hogy milyen nyelvet használ!

Hiába az egyre alaposabb internetes szabályozás, még mindig rengeteg ál-guru, csaló kering a világhálón. Kezdjél gyanakodni, ha olyasvalakibe botlasz, aki azt ígéri, hogy könnyen kereshetsz 1 milliót, pillanatok alatt párra találhatsz, nevetve fogyhatsz heti 10 kg-ot, vagy hogy boldogság csupán elhatározás kérdése! Elhiszed, hogy munka nélkül fog ömleni a számládra a pénz egy mesés befektetésből? Csak a Te hibád, ha nem úgy alakul az életed, ahogy szeretnéd? Ugyan már! Egy felnőtt ember nem lehet annyira hiszékeny, hogy ezeket beveszi! Csak azzal állj szóba, aki akkor ígér eredményt, ha magad is komoly munkát fektetsz bele!

2. Győződj meg arról, hogy a tréner nem bort iszik, miközben vizet prédikál

Elég fura, ha egy egészségguru láthatóan elhízott, vagy chipest és szénsavas üdítőt fogyaszt, valahányszor találkoztok. Nézz egy kicsit utána! A hiteles coach tudja miről beszél, átélte a helyzetet, általában érintett. Megharcolta a magáét, és a tapasztalatai alapján próbál másoknak útmutatást adni. Kutassunk utána! Valóban elérte már azt, amit állít? Nem csak nárcisztikusan önmagáról posztol? Mert akkor nem több egy mezei influenszernél. Az interneten sok minden ellenőrizhető, ne vegyünk minden állítást készpénznek!

3. Figyelj az eladási trükkökre!

A coach mindenáron rád akarja sózni a portékáját? Minden közösségi bejegyzésében tukmálja a webshopját? Borzasztó idegesítőek azok a weblapok, ahol egy visszaszámláló ketyeg a szuper ajánlat lejártáig, vagy egy piros felirat, zászló tartja folyamatosan nyomás alatt a nézelődőt. Ezek arra utalnak, hogy az eladó nem biztos a program értékében, próbálja neked eladni, szinte kényszerít.

Olyan coachot válasszunk, aki megérti a jelenlegi élethelyzetünket, problémánkat. Egy ilyen ember mindenképp tapintatos, aki kivárja, hogy magad kérj segítséget, és semmiképpen sem manipulációval akar téged elérni. Ahelyett, hogy erőltetné, inkább felvillantja feléd a lehetőséget, azt, hogy miben tud segíteni, a program értékét, hasznát. Ez megkönnyíti a döntést.

4. Elemezd az ingyenes lehetőségeket!

A coachok gyakran felajánlanak ingyenesen hozzáférhető tartalmat is (ha nincs ilyen az, már legyen gyanús!), ezzel csalogatva az ügyfelet, bízva benne, hogy az ízelítő után elkötelezi magát egy teljes programra.

Hogy lássuk mennyire éri meg, vizsgáljuk meg, hogy mit is tartalmaz az ingyenes minta. Olyan anyagot kell tartalmaznia, ami máshol nem hozzáférhető, például egy kis kézikönyvet, konkrét ötleteket, megoldásokat. Az ingyenes anyag minősége egyenesen arányos lesz a várható anyag minőségével. Ha csak falvédőre való bölcsességeket, általánosításokat, üres frázisokat tartalmaz, akkor ne számítsunk ennél többre! Keressük a mély információkat, eredeti megoldásokat, stratégiákat. Ha nem győz meg az előzetes minta, ne várj többet a fizetett tartalomtól sem!

5. Bízzunk a megérzéseinkben!

Lehet a hozzáállás, a nyomás, a coach viselkedése, valami, ami nem jó érzéssel tölt el minket – bízzunk magunkban! Akármekkora üzletember, körülrajongott sztár is valaki, ha nekünk rossz érzésünk van vele kapcsolatban. Megbíznál például valakiben, aki elhunyt gyermeke sírjánál szelfizik és mellette árukapcsolásként bögrét, tollat, piperetáskát árul?

Ha rászánjuk magunkat, hogy a saját fejlődésünk, tudásunk, egészségünk, boldogságunk érdekében fizessünk, nem mindegy, hogy milyen élménnyel zárjuk a folyamatot. A legjobb coachok jó emberek is egyben, nem akarnak lehúzni, átvágni, megalázni, kihasználni.

A magunkba történő befektetés, amikor magunkra költünk, lehet, hogy végső kétségbeesésből születik. Nézzük meg, mire adjuk ki a pénzt, megérdemeljük, hogy minőséget kapjunk!

Az alábbi érdekes beszélgetésből is útmutatót nyerhetünk:

Ne feledjük: „Akkor jó egy tréner, coach, ha ő egy minőségi cseléd szerepet tölt be. Nem önmagát helyezi a középpontba.