Az e-recepttel kapcsolatos néhány bizonytalanságot szeretnénk eloszlatni.

Ami a legfontosabb: az új rendszerben felírt készítményeket a papír alapú felírási igazolással válthatja ki az ellátott, vagy részére bárki más.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleménye szerint az e-receptet felíró orvosok még a 2019-es év végéig nyomtatott vényt (ún. papír alapú felírási igazolást) is kell, hogy a páciens kezébe adjanak. Ezt az esetben is kötelesek megtenni, ha a páciens ezt külön nem kéri. A felírási igazolás megjelenésében hasonlít a hagyományos recepthez.

Az eredeti határidő egy évvel történő meghosszabbítása amiatt volt szükséges, mivel a gyógyszertárak jelezték: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek egy részének gyógyszereit családtag, rokon, szomszéd, ismerős szeretné kiváltani, ez pedig a jelenlegi szabályozás szerint csakis kinyomtatott igazolással lehetséges.

Az e-recepttel párhuzamosan továbbra is létezik a hagyományos recept, amelyet a szokásos módon lehet kiváltani.

Aki az e-recept rendszerben saját részre felírt gyógyszert felírási igazolás nélkül szeretne kiváltani, azt e-személyi, vagy személyazonosító okmány és TAJ kártya együttes bemutatásával teheti meg.

Forrás: