Más hatás.

Egy új tanulmány szerint a napi szinten, alacsony dózisban szedett aszpirin felgyorsíthatja a rák terjedésének sebességét az idősekben. Megduplázza annak kockázatát, hogy a 70 éves vagy idősebb páciensnél 3-as stádiumú daganatot diagnosztizálnak és közel harmadára növeli a 4. stádiumhoz köthető halálozás esélyét is.

A felmérés során az adatokat több mint 19 ezer beteg bevonásával nyerték az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Azoknál az idősebb betegeknél, akik napi szinten szedték az aszprint, kb. 20%-kal nagyobb eséllyel terjedt szét a tumor más szervekbe is.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a középkorúaknál a napi aszpirinadag csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, különösen a vastagbélrák esetében. Most azonban kiderült, hogy az idősebbek, akik előrehaladott daganattal küzdenek, éppen rosszabb állapotba kerülnek a mindennapi aszpirinszedés következtében.

Az új eredmények arra világítottak rá, hogy a szenioroknak mindenképpen ajánlott konzultálniuk a kezelőorvosukkal, amennyiben rendszeresen kívánnak aszpirint szedni, akár alacsonyabb dózisban is.

A kísérletekhez véletlenszerűen választottak betegeket, akik napi 100 mg aszpirint szedtek (illetve a kontrollcsoport placebót) legalább 5 éven át. A résztvevők többsége 70 éves kora előtt nem élt az aszpirinnel. Mintegy 19 ezer beteget vizsgáltak, 981-en aszpirint, 952-en placebót szedtek azok közül, akikben daganat fejlődött a vizsgált időszakban. Az elemzések szerint a rák kockázatát ugyan nem növelte a kis mennyiségben szedett aszpirin, viszont összefüggést mutatott az agresszívebb tumor fejlődésével.

A tudósok feltételezése szerint az aszpirin ugyanúgy működik minden egyénben, de a hatás más lehet az idősebbeknél. Két elmélet született arra vonatkozólag, hogy miért van ez a különbség a középkorúak és a szeniorok között. Az egyik hipotézis szerint az aszpirin daganatellenes hatása csak akkor mutatkozik meg, ha a beteg már korábbi életkorban szedni kezdte azt. Ha idősebb korban kezdjük szedni, már túl késő lehet. A másik feltételezés szerint maga a rák az, amely idősebbeknél máshogy viselkedik, mint a fiataloknál.

A mostani eredmények mindenesetre nagy meglepetést jelentettek, további nagyobb volumenű vizsgálatokra ösztönzik a kutatókat.