Vigyen egy anyósnyelvet, és jöjjön vissza 3 nap múlva!

Egy ideje már tudjuk, hogy a szobanövények nem pusztán díszítenek, de számos pozitív hatással is bírnak az emberi egészségre. Oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, enyhítik a stresszt.

Ezek után nem meglepő, hogy egy manchesteri orvosi csapat most már szobanövényeket is felír a páciensek idegességét, depresszióját, magányát enyhítendő.

A betegek fűszernövényeket, zöldségeket, és cserepes növényeket kapnak, hogy gondozzák őket. Némi idő elteltével visszahozzák őket és kiültetésre kerülnek egy közösségi kertben. Ez az új megoldás lehetőséget ad a pácienseknek arra, hogy nekifogjanak a kertészkedésnek, és a szociális aktivitásukat is növelheti.

Az eljárást egy belvárosi rendelőben vezették be, ezen a helyen a lakosoknak nem túl sok lehetőségük nyílik a zöldfelületek elérésére. Az efajta gondoskodás egy növényről vagy akár egy kisállatról az ő életükben nehezen megvalósítható.

Az ember egészét, sőt a közösséget is figyelembe vevő módszert a városi egészségügyi hivatalok is támogatják. Nem csak abból származhat előnyük, hogy egy növényt nevelgetnek, de ilyformán a közösségi kertészkedésbe is bekerülhetnek és kapcsolatokat is kialakíthatnak a betegek.

Számos bizonyítékunk van már arra, hogy heti 2 óra zöld környezetben kifejezetten hangulatjavító hatású, emellett szellemi, fizikai és érzelmi előnyökkel is jár.

Mindenképp ideje ezt a gyógyításban is figyelembe venni! Természetesen a szobanövények és a közösségi kertek nem fogják mindenki szorongását és depresszióját megoldani, a gyógyszereknek is létjogosultságuk van. De ne feledjük, hogy oly sok minden javíthat az állapotunkon, ami nem feltétlenül orvosi kezelést jelent.

A kép illusztráció.