Tudtad, hogy egy maréknyi, mindennapos nassolnivaló akár a koleszterinszinteden is javíthat? Nem valami új csodabogyóról van szó, hanem egy jól ismert, ropogós magféléről: a manduláról. Kutatók szerint ez a szerény rágcsálnivaló meglepően hatékony lehet a szívünk védelmében – a legfrissebb tanulmány szerint még az LDL („rossz”) koleszterinszintet is képes csökkenteni.

Miért pont a mandula?

A mandula nemcsak egészséges zsírsavakban gazdag, de tele van rosttal, E-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek mind hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez. Ráadásul a szervezet nem is emészti meg teljesen – ez az oka annak, hogy kevesebb zsírt és energiát hasznosít belőle, mint azt a kalóriatáblázatok alapján gondolnánk.

Ez különösen jó hír lehet azoknak, akik figyelnek a testsúlyukra, de nem szeretnének lemondani az ízletes rágcsálnivalókról.

Egy apró falat, ami segíthet kordában tartani a koleszterinszinted

Hogyan fogyaszd okosan?

Nem kell hatalmas mennyiségben enni – egy kis marék mandula (kb. 30 gramm) naponta is sokat segíthet. Fogyaszthatod magában, joghurtba keverve, zabkására szórva vagy akár salátához adva is. Ha pedig sós vagy cukrozott változatot választanál, figyelj az összetevőkre – a hozzáadott só és cukor ugyanis elveheti a mandula természetes előnyeit.

Egy apró falat, ami segíthet kordában tartani a koleszterinszinted

Mit mond a tudomány?

A University of Reading kutatócsoportja 2025 nyarán publikálta tanulmányát, amelyben 35 fiatal felnőttet vizsgáltak meg. A résztvevők egyik csoportja naponta 56 gramm mandulát fogyasztott négy héten keresztül, míg a másik csoport egy ugyanolyan energiatartalmú, de mandula nélküli rágcsálnivalót kapott.

Egy apró falat, ami segíthet kordában tartani a koleszterinszinted

Az eredmények szerint a mandulát fogyasztó csoport tagjainak csökkent az LDL-koleszterinszintje, valamint a székletükben több zsírsav volt jelen – ez arra utal, hogy szervezetük kevesebb zsírt szívott fel. A kutatók szerint a mandula rostjai megkötik a zsírsavakat, így azok nem jutnak vissza a keringésbe, hanem egyszerűen kiürülnek a szervezetből.

Ez a folyamat pedig hosszú távon csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy apró falat, ami segíthet kordában tartani a koleszterinszinted

A kutatás részletei: A tanulmány a British Journal of Nutrition folyóiratban jelent meg 2025 júliusában. A kutatást a University of Reading végezte, 35 egészséges fiatal felnőtt bevonásával. A kontrollált vizsgálatban a kutatók nemcsak a vérzsírszinteket, hanem a széklet összetételét is elemezték, hogy pontosabb képet kapjanak a mandula hatásmechanizmusáról.