Potencianövelés természetesen.

A ginzeng az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó lágyszárú, évelő növény. Régebben csak a kiváltságosok juthattak hozzá, ma már a világ egyik legismertebb gyógynövényeinek egyike. Érdekessége, hogy csak árnyékban nő.

Kínában embergyökérnek is hívják, gyökerének sajátságos formája miatt, amely olyan, mint egy megnyúlt végtagú alak. Ázsiában már négyezer éve ismerik a gyógyhatását, Kelet-Ázsia egyes területein a mai napig nagy megtiszteltetésnek számít, ha valakit ezzel ajándékoznak meg. Ennek az is az oka, hogy sokáig ritkaságnak számított, ezért úgy tartották, nagy szerencse éri azt, aki rátalál a vadon termő ginzengre.

A ginzeng legelterjedtebb fajtája az ázsiai Panax ginseng. A panax szó latinul azt jelenti, „mindent gyógyít”, ami persze költői túlzás. Kétségtelen azonban, hogy számos pozitív hatása van a ginzengnek, ezek közé tartozik, hogy:

  • energetizál, növeli az állóképességet, így fogyasztása különösen kimerítő, megfeszített időszakokban javasolható,
  • javítja a hangulatot és csökkenti a stressz hatásait feszültségoldó tulajdonságának köszönhetően,
  • erősíti az immunrendszert,
  • vágyfokozó hatású, így „bónuszként” szexuális életünkre is pezsdítő hatással lehet, ezért több potencianövelő készítmény összetevője,
  • hasznosnak bizonyult a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében,
  • javítja a fizikai és szellemi teljesítőképességet.

Csak ebben a gyógynövényben találhatók meg a ginzenozidok, a ginzeng legfontosabb hatóanyagai. A ginzenggyökeret fogyaszthatjuk porrá őrölve vagy kellemes ízű teát készítve belőle, de külföldön már egyes energiaitalok összetevőjeként is találkozhatunk vele. Pozitív hatásait csak rendszeres, kúraszerű fogyasztással fejti ki.