Zöld terápia.

Közel 30 évvel ezelőtt, a brazil fotós-újságíró, Sebastião Ribeiro Salgado éppen Kelet-Afrikából tért vissza, ahol a szörnyű ruandai mészárlásokat dokumentálta.  A kemény, traumatizáló időszakot követően a férfi úgy döntött, hogy átveszi a családja terjeszkedő szarvasmarha farmját Minas Gerais-ban, a régióra pedig úgy emlékezett, mint egy buja, zöld, élettel teli esőerdőre.

Azonban a terület sajnálatos módon drasztikus átalakuláson ment keresztül, mindössze 0.5%-át fedték fák, a vadvilág pedig eltűnt. „A terület ugyanolyan beteg volt, mint én” – fogalmazott a férfi a The Guardian-nak.

Aztán a feleségének, Lélia-nak támadt egy ötlete: vissza kell telepíteniük az erdőt.

Annak érdekében, hogy ezt a lehetetlennek tűnő vállalkozást beindítsák, a pár létrehozott egy szervezetet 1998-ban, az Instituto Terra-t, amely célul tűzte ki a fenntartható fejlődés megvalósítását a Doce folyó völgyében. Az azt követő években a Salgado házaspár és a szervezet lassan, de biztosan népesítette be újra a 700 hektáros erdőt, a kopár terület apránként újra trópusi paradicsommá változott.

https://www.instagram.com/p/BtLYL6hD2qp/?utm_source=ig_embed

A reconstrução de uma floresta vai além do plantio de mudas nativas. Florestas não são apenas árvores. As interações…

Közzétette: Instituto Terra – 2015. július 31., péntek

Napjaikban a földdarab privát természetvédelmi terület, több száz növény és állatfaj hívja az egykori marhafarm területét otthonnak. 293 fafaj, 172 madárfaj, 33 emlősfaj, és 15 kétéltű és hüllőfaj (számos közülük veszélyeztetett) talált itt magának életteret.

Ahogy várható volt, a megújulásnak óriási hatása volt az ökoszisztémára és a klímára is. A projekt pozitívan befolyásolta a helyi hőmérsékleti értékeket, a növények és állatok visszatelepítése pedig magával hozta, hogy több, korábban kiszáradt forrás kelt életre az aszály-sújtotta területen.

View this post on Instagram

– How an entire forest with 2,7 million trees has been restored in 20 years —- When the Brazilian photojournalist Sebastião Salgado returned home after his traumatic assignment of reporting on genocide in Rwanda, the Minas Gerais, his home, which was once a paradise of tropical forests, had turned into a barren land with no trees and no wildlife. He and his wife Lélia founded Instituto Terra as a beacon to awaken environmental awareness of the need to restore and conserve forest land. —- Native species of trees were chosen with the aim of creating a forest of high biomass and diversity. Have returned 293 species of plants, 33 of mammals, 15 of reptiles and 15 of amphibians. —- By December 2012, the Instituto Terra had developed about 700 educational projects and brought in about 65,000 people who work in more than 170 municipalities present in the Valley of the River Doce. It covered the states of Minas Gerais and Espírito Santo, as well as reaching out to states of Rio de Janeiro and Bahia. —- #sebastiaosalgado #institutoterra #aimorésminasgerais #savetherainforest

A post shared by Kim Izidi (@kimizidi) on

Quando se trata de Restauração Ecossistêmica a natureza precisa de mais que 10 anos. Veja o que o Instituto Terra já…

Közzétette: Instituto Terra – 2019. január 18., péntek

Talán a legváratlanabb eredménye nem is az lett a gigantikus vállalkozásnak, hogy minden rovar, hal és madár visszatért, hanem az, hogy Sebastião is meggyógyult. A burjánzó, fajgazdag erdő visszaadta az ő életörömét is.

https://www.instagram.com/p/BmCVQT5hL0P/?utm_source=ig_embed

View this post on Instagram

A post shared by Wanderson Costa (@wandersoncosta_22) on