A karosszékből álljanak most fel!

Dél-Korea népessége egyre idősebb, az ázsiai országban komoly gondot jelent, hogy a szeniorok megfelelő életminőségben tudjanak élni a nyugdíjba vonulásukat követően is. A fiatalságkultuszban élő társadalmak egy részében az időskor egyet jelent a vegetálással, megtűrtséggel, folyamatos orvoshoz járkálással, rossz körülményekkel, mozgásszegény, passzív, örömtelen életmóddal. Pedig nem kellene ennek így lennie.

Dél-Koreában sorra születnek azok a kezdeményezések, amelyek egy elégedett, aktív idős réteg létrehozását tűzik ki céljukul.

A hölgyek például már cheerobics-ot is választhatnak: a szó cheerleading (szurkolás, ők azok a pompon lányok a mérkőzések szünetében) és az aerobic szavak mixeléséből keletkezett. Ez a vidám mozgásforma zenére (egészen pontosan K-popra) zajlik és alaposan átmozgatja a teljes izomzatot. A hölgyek rikító, pink színű egyenruhában ugrálnak a muzsikára, pomponokkal a kezükben.

A cheerobics csapat tagjai már 6 éve együtt dolgoznak, hetente kétszer edzenek, átlagéletkoruk -nem tévedés! – 74 év. Remek, összetartó közösséget alkotnak, olyanok, mint egy nagy család: mindent tudnak a másikról, segítenek egymásnak, együtt jutnak túl a nehézségeken.

Egyikőjük úgy fogalmazott, hogy a cheerobics olyan számára, mint egy férj. Hiszen mindig vele van és boldoggá teszi. A másik hölgy azt mesélte el, hogy 4 gyermeket nevelt fel, de ők már kirepültek. Amikor rászakadt újra a sok szabadidő, elment dolgozni, de nem lelte örömét a munkájában. Depressziós lett – ebből gyógyította ki a közös torna és a társaság.

Akad olyan is, aki a testmozgás egészségre gyakorolt hatását hangsúlyozza. Ő saját bevallása szerint korábban, amikor a metróban utazott, mindig kiszállt félúton egy rövid időre, hogy friss levegőhöz jusson. Nem tudott a lépcsőn sem fel és lemenni, teljesen használhatatlannak érezte a testét, fizikailag nagyon rossz állapotban volt. Most, hogy már 6 éve a cheerobics csapat tagja, akár 10 emeletet is felgyalogol – a mozgás csodákat tesz az ember szervezetével (és lelkével…)!

Forrás: www.bbc.com