Megdöbbentő szám.

Egy új kalkulátor kertelés nélkül elénk dobja azon könyvek számát, amit elolvashatnánk, amennyiben nem lógnánk a közösségi hálón. Az Omni Calculator  (Omni Calculator) azt veszi alapul, hogy milyen gyakran keressük fel az említett oldalakat és mennyi szörfözünk rajtuk. Így aztán megkapjuk azt az időt, amit gyakorlatilag elfecsérelünk ezeket böngészgetve. Innen pedig már csak egy lépés, hogy a program kiszámítsa, ehelyett mennyi könyvet tudtunk volna elolvasni.

A számláló következő adatokat veszi figyelembe:

  • Egy könyv átlagosan 24 oldalból áll.
  • Egy átlagos oldal 250 szót tartalmaz.
  • Az átlagos olvasási sebesség 200 szó/perc (1,25 percenként egy oldal).

Az eredmény megdöbbentő lehet és nyugodtan vehetjük figyelmeztető jelnek is!

Ráadásul a közvélekedéssel ellentétben az interneten szörfözés, közösségi hálón csüngés egyáltalán nem a fiatalok kiváltsága. Számos idősebb ember kattan rá a világhálóra, ami rengeteg hasznos információ mellett nagyon sok butaságot is tartalmaz, és a tudás megszerzése helyett bizony sokszor csak felesleges időpocsékoláshoz vezet. A tevékenység addiktív válik, és egyre jobban kikopnak az napjainkból azok a dolgok, amiket valaha szerettünk: a sétálás, a beszélgetés, az olvasás – mert nincs időnk rájuk.

Vajon egy átlagos közösségi média használó mennyi könyvet hagy ki az életéből évente azért, hogy mások életét nézze, kommentálja, lájkolja? A szakértők szerint, ha legalább 75 %-kal csökkentjük a közösségi médiában eltöltött időnket, akkor nem szenvednek hátrányt a baráti kapcsolataink, ugyanakkor rengeteg időt nyerünk. Érdemes kitörölni az applikációk nagy részét, állandó semmitmondó csettelés helyett a valóban fontos dolgokat telefonon megbeszélni első lépésként.