Növényi segítség.

A lúdfű (Arabidopsis thaliana) egy kistermetű virágos növény. Egyszerű gaz, amit szinte észre sem veszünk. Könnyen lehet, hogy ez hamarosan megváltozik, a kutatások ugyanis olyan áttörést ígérnek, amely akár a jövőbeli kemoterápiás ajánlásokat is megváltoztathatja.

Egy kísérletsorozatban a lúdfű leveleit a jazmonát nevű növényi hormonnal kezelték, ezt a vegyületet a jázminban fedezték fel, az anyag a növény stresszre adott válaszát fokozza. Ezt követően a kezelt leveleket melldaganatot okozó sejtekkel inkubálták.

A kutatók azt találták, hogy nem csupán megállt a tumorsejtek növekedése, de a normál sejtek is változatlanok maradtak. A növénynek a rákterápiában történő alkalmazása lehetőséget adhat a kezelt betegeknek a gyorsabb felépülési időre, kevesebb mellékhatással.

Alessandra Devoto professzor, az angliai Royal Holloway Egyetem tudósa már 2006 óta végzi az ez irányú kutatásokat, az eredményeit nemrég publikálta közösen Dr. Amanda Harvey-vel (Brunel Egyetem, London) és Nicholas Smirnoff-fal (Exeter-i Egyetem).

Ez a jelentéktelennek tűnő kis növény még kulcsfontosságú szerepet is játszhat a rákterápiákban.

A kutatásoknak még koránt sincs vége. További növényi anyagokat keresnek, amelyek hathatnak a rákos sejtekre, vagy esetleg más megbetegedések során alkalmazhatók hatékonyan.

Kiemelt kép: Marie-Lan Nguyen, CC license