A víz hangja.

A víz nyugtató, relaxáló hatásáról ódákat lehet zengeni – nem véletlenül látunk annyi csobogót, szökőkutat, akváriumot például orvosi várókban, fogorvosi rendelőkben. A csobogó, csörgedező, bugyogó víz hangja ugyanis megnyugtat addig is, amíg telik az idő. Ahogy az óceán hullámainak morajlása is ellazít, úgy a keringő, áramló víz hangja is kikapcsol.

Nem véletlen az sem, hogy a vízesések, tavak a meditálás, elmélyülés kedvelt színhelyei.

Az élesebb zajoktól eltérően az ismétlődő, nem karakteres, semleges, természetes hangok tudat alatt arra emlékeztetnek minket, hogy minden rendben van. Ezeknek a lassú, zümmögő hangoknak az üzenete annyi: ne aggódj, ne idegeskedj. Amellett, hogy a szökőkutacska békét és nyugalmat hoz a házba, segít elfedni a kintről jövő, zavaró zajokat is.

Érdemes egy ilyen kis asztali szökőkutat akár a nappaliban, akár az ebédlőben, vagy egy nyugodtabb, kevésbé forgalmas sarokban elhelyeznünk. Segít abban, hogy kevésbé érezzük magukat stresszesnek, megnyugtat, ellazít.

Üzletben is vásárolhatunk, széles a választék előre összeállított, komplett szobai szökőkutakból, csobogókból. Ezeket egyszerűen csak fel kell töltenünk vízzel, majd a hálózatra csatlakoztatnunk a működéshez. Magunk is készíthetünk hasonlót, viszonylag alacsony költséggel. Ehhez többek között nagyobb kövekre, egy nagy tálra, akváriumokhoz kapható vízpumpára lesz szükségünk. A különböző kiegészítőket elemenként is beszerezhetjük.

Amennyiben elegendő helyünk van, vehetünk kerti szökőkutat is (ezeket a legtöbb kertészeti árudában megtaláljuk), amelyet a lakásban helyezünk üzembe. Azt mindenképpen mérjük fel, milyen messzire spriccelhet ki a víz, nem lenne ugyanis veszélytelen, ha mondjuk az elektronikai eszközeinket nedvesség érné. Egy nagyobb szökőkutat növényekkel tehetünk teljessé, kis zöld oázist varázsolva ezzel a lakásba. Érdemes a szökőkutakat ásványokkal, kristályokkal gazdagítanunk, dekorálnunk, amelyek látványnak sem utolsók, de a víz hangját is megváltoztatják, megtörik.