Életfa fánkkal, almával.

Perőcsény egy kis falu a szlovák határ közelében, a Börzsöny lábánál. Az alig 300 lakosú település szép fekvése mellett egy néprajzi érdekességről is ismert: egyedül itt maradt fenn a tebefa szokása egészen az 1920-as, 30-as évekig.

A viszonylagosan elszigetelt, völgykatlanban fekvő, reformátussá vált falu szigetszerűen őrizte hitét a környékbeli katolikus falvak ölelésében. Az 50-es években a néprajzkutatók kedvenc gyűjtési helyévé vált Perőcsény, ekkor figyeltek fel a már szinte teljesen elfelejtődött régi szép szokásra, a tebefaküldés szokására.

A tebefa „először lakodalmi ajándék lehetett, része a rítusnak, később a népszokásban szereplő szerelmi ajándék”, a legutóbbi időkben pedig a családok közötti komaság, tisztességtevés, barátság erősítésének az eszközévé vált.

A magyar népszokásban fontos szerepet játszó ajándékozási tárgy, az életfa jelképe más helyeken a XIX. század végén kiveszett.

Perőcsényben szinte minden „valamirevaló” férfiember értett a fa megmunkálásához, ezért nem volt nehéz olyat találni, aki aztán elkészítette ezt a 60-70 cm-es, a tetején tulipán formájúra faragott rudat, amire két-három sorban 8-12 kámvát erősített. A kész tebefa feldíszítése már az asszonyok-lányok dolga volt: a rúd tulipános tetejére egy almát tettek, a kámvákat 200-250 aranyozott-ezüstözött dióval, frissen sült „farsanggal” (fánkkal) díszítették.

A tebefát a legutóbbi időkben a szülők küldték 5-11 éves fiuk nevében hasonló korú kislánynak.

Farsang vasárnapján, amikor az emberek a templomból hazafelé mentek, két nagylány vitte a tebét a kislányos házhoz, jó időzítéssel, hogy minél többen láthassák. A hajukban lévő színes-mintás szalagokat is rákötötték a tebére, s így az még szebbnek látszódott.

Nagy megtiszteltetésnek számított, ha valaki tebefát kapott, még felnőttkorában is emlékezett rá, olyan szép emlék volt számára.

Egy hét múlva aztán viszontajándékot, kalácsot, kuglófot küldtek a tebéért. A tebefa ehető díszítését később szép komótosan megeszegették, a csupasz tebevázat pedig legtöbb esetben visszaküldték, hogy a következő évben másnak is örömet szerezhessenek vele.

Forrás és fotók: perocsenybaratai.hu