Sok ülés vagy egy nehéz nap után különösen fontos a hátunkkal foglalkozni.

A túlterhelt, merev izmok könnyen okoznak hátfájást, ami aztán megnehezíti a mindennapjainkat. Hogy ennek elejét vegyük és jobb érzéssel feküdjünk le esténként, érdemes az alábbi gyakorlatokat – kellő bemelegítés után – rendszeresen elvégezni:

Gyermek póz

Fenék a sarkakon, a kar előrenyújtva lazán, a fej és a mellkas leengedve, a tenyerek a padlón. Ezt a pózt 20-30 másodpercig érdemes tartani, majd lassan visszatérni a kiindulóhelyzetbe.

Törzsfordítás széken ülve

Lábak a talajon, a hát egyenes és közben a törzset lassan fordítsuk oldalra úgy, hogy a kézfejünket az ellenkező oldali térdünkön pihentetjük. Mindkét irányba fordulva 10-10 másodpercig tartsuk így magunkat!

Lapockák összepréselése

Hát egyenes, karok a test mellett, vállak leengedve, tenyerek kifelé fordítva. Húzzuk össze a lapockáinkat 6 másodpercig, majd lazítsuk el.

Térdeket a mellkashoz

A hátunkon fekve a térdünk behajlítva, lábfejünk a talajon. Ebből a kiindulópózból a térdeink alá tett kezeinkkel lassan a mellkasunkhoz húzzuk a térdeinket, ameddig bírjuk, 5 másodpercig kitartjuk, majd visszaengedjük.

Derékfordítás fekve

A hát, a vállak és a tenyerek a talajon, a térdek felhúzva. A lábainkat lassan az egyik oldalra fordítjuk, amíg érintik a padlót, majd visszatérünk a kiindulópózba, ahonnan ugyanezt megismételjük a másik oldalra is.

Nyújtás törökülésben

Törökülésben a karunkat felemelve lassan oldalra hajlunk, amíg a hátizmainkat nem érezzük, majd vissza, és ugyanezt megismételjük a másik irányba is.

Mindegyik feladatot az aktuális egészségi állapotunk figyelembevételével végezzük, kíméletesen, óvatosan!

Forrás: BrightSide