Fűszer és gyógyszer.

Adhatjuk tésztához, kenőkéhez, tehetjük levesbe, kerülhet a húsokra fűszerként – a fokhagyma jellegzetes ízét számtalan ételbe csempészhetjük. Több, mint ízesítő, gyógyhatása régóta ismert, érdemes rendszeresen fogyasztani! Nem véletlen, hogy már Hippokratesz óta alkalmazzák fertőzéseknél, emésztési vagy szívproblémáknál. A modern kutatások is alátámasztották az ősi gyógyhatások némelyikét, de újabbakkal is bővítették a listát (tegyük hozzá, hogy még sok munka vár a tudósokra, nem minden hatás egyértelműen igazolt).

Mi mindenre jó a fokhagyma?

Jót tesz a szív egészségének

A koleszterinszintre történő hatásával kapcsolatban ellentmondásosak az eredmények, de a kutatások azt mutatják, hogy előnyös hatása van a vérnyomásra, mivel a magas vérnyomást csökkenti.

Segít a légúti betegségeknél

A gerezdek tele vannak antioxidánsokkal, ami az influenza és a nátha időszakában igazi kincsnek számít. A kulcs mégsem ez, hanem a fokhagyma allicintartalma – az antimikrobiális összetevő hozzájárul ahhoz, hogy kisebb eséllyel kapjuk el a náthát vagy gyorsabban kilábaljunk belőle.

Megerősíti az immunrendszert

Mind a friss, mind a főtt fokhagyma immunrendszert erősítő hatással bír. Laboratóriumi körülmények között képes volt megölni bizonyos rákos sejteket is. Egy tanulmány arról számol be, hogy a rendszeresen fokhagymát, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó nők között 35 %-kal kisebb volt a vastagbélrák előfordulási aránya.

Segít a cukorbetegség kordában tartásában

2-e típusú diabéteszben szenvedő betegeket vizsgáltak a kutatók, és pozitív eredményeket kaptak a fokhagymát fogyasztó páciensektől, a vércukorszintjüket illetően.

Egészséges haj és bőr

A gerezdekben található antioxidáns, tápanyag és antibakteriális hatással bíró összetevők hozzájárulnak a bőr és a haj egészségéhez. Néhány kutatás azt feltételezi, hogy a fokhagymában található allicin segít megelőzni a hajhullást is.