Aprólékos alkotások.

Az amerikai Ashville városában, az Omni Grove Pak Inn’s hotelben minden évben megrendezik a Nemzeti Mézeskalácsházikó Versenyt. A nagyszabású versengésen szebbnél-szebb, ötletesebbnél-ötletesebb alkotásokat láthatunk.

2020-ban rendhagyóra sikerült a ceremónia, mivel a lezárások miatt nem a versenyzők utaztak oda, hanem a zsűri kereste fel az indulók egy részét. Korábban logisztikai rémálom volt a mézeskalácsok utaztatása repülőkön, most viszont a verseny nagy része a virtuális térbe helyeződött át.

A személyes elbírálás nagyon fontos lett volna, hiszen így valóban minden oldalról meg lehet nézni az adott darabot. Idén azonban az érintés, a szaglászás kimaradt.

A szervezők természetesen bíztak a résztvevőkben. A bemutatott alkotásoknak teljes mértékben ehetőnek kellett lenniük, ezért élelmiszerből kellett készülniük. Ezenfelül elfogadható volt olyan anyag is az építéshez, ami ugyan ebben a formában nem ehető, de élelmiszer, így például száraz tészta.

Fotó: GROVE PARK INN

Az online előválogatók után egy kis csapatnyi bíró útra kelt és közelebbről is megnézte az döntősöket, majd zoom segítségével bemutatta azt a többieknek is.

Fotó: GROVE PARK INN

A bírák szerint 2020-ban sok alkotásban megjelentek a nosztalgikus érzések, amelyek természetesek ezekben a nehéz időben, a bezártság, magányosság, veszteségek időszakában.

Fotó: GROVE PARK INN

A felnőtt kategória fődíját 2020-ban egy 5 fős csapat nyerte. A rendkívül aprólékos és kreatív alkotás több, mint 5000 darabból áll és az 5 készítője két hónap alatt összesen 1200 órát dolgozott rajt, .ráadásul nem is egy helyen, hanem 2 államban, 3 különböző városban.

 

Fotó: GROVE PARK INN
Fotó: GROVE PARK INN

Érdemes megnézni a 2019-es és 2020-as év lenyűgöző alkotásait: www.exploreasheville.com